Ritmul circadian, scris în gene ori nu?

Celule
Înțelegerea deplină a modului în care funcționează ritmul circadian ar ajuta omenirea să explice o serie de procese naturale ca îmbătrânirea și probleme de sănătate precum cancerul.  

Două studii ale oamenilor de știință de la Universitatea Southwestern, SUA, arată modul în care celulele individuale își mențin ceasurile interne, conduse atât prin mijloace ereditare, cât și aleatorii. Acest fapt ajută la explicarea modului în care ceasurile circadiene ale organismelor mențin flexibilitatea și ar putea oferi perspective asupra îmbătrânirii și cancerului.

În urma experimentelor din laborator, pe rozătoare, cercetătorii au comparat expresia genelor în două grupuri de celule, au descoperit mii de gene care au fost mai mult sau mai puțin active. Multe dintre acestea nu au fost niciodată legate de ritmuri circadiene, adaugă cercetătorii. Căutând alte surse pentru periodicitatea celulară, cercetătorii au examinat lungimea exactă a ciclurilor circadiene în grupurile de scurtă și lungă perioadă. Au descoperit că cei cu perioade mai lungi au avut cea mai mare variabilitate în lungimile ciclului lor. Alte teste sugerează că această varianță este cauzată de fluctuații aleatorii în activitatea genelor, arată un comunicat al universității amintite.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel