Ritm cardiac ridicat în repaus ar duce la demență. STUDIU

Un ritm cardiac în repaus care are valori crescute la bătrânețe poate fi un factor de risc independent al demenței, potrivit unui studiu de la Institutul suedez Karolinska.

Cercetătorii suedezi au analizat frecvența cardiacă în repaus la circa 2.100 de oameni de peste 60 de ani, care trăiesc în Stockholm, și o asociere cu demența. Voluntarii din cercetare au fost monitorizați vreme de 12 ani și concluziile sunt clare: persoanele cu o frecvență cardiacă în repaus de 80 de bătăi pe minut sau mai mare, în medie, au un risc cu 55% mai mare de demență decât cei cu o frecvență cardiacă de 60-69 de bătăi pe minut.

Specialiștii avertizează că rezultatul poate fi afectat de evenimente cardiovasculare nedetectate și de faptul că mai mulți participanți cu boli cardiovasculare au murit în perioada de urmărire și, prin urmare, nu au avut timp să dezvolte demență.

Studiul, publicat în Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, nu poate stabili o relație cauzală între frecvența cardiacă în repaus și demență, dar cercetătorii oferă mai multe explicații plauzibile pentru asociere, inclusiv efectul bolilor cardiovasculare subiacente și al factorilor de risc cardiovascular, arterele rigidizate și dezechilibrul dintre activitățile nervoase simpatice și parasimpatice.

Ritmul cardiac de repaus este ușor de măsurat și poate fi redus prin exerciții fizice sau tratament medical.

”Credem că ar fi valoros să examinăm dacă ritmul cardiac în repaus ar putea identifica pacienții cu risc ridicat de demență. (..) Dacă urmărim cu atenție funcția cognitivă a acestor pacienți și intervenim devreme, apariția demenței ar putea fi întârziată, ceea ce poate avea un impact substanțial asupra calității vieții lor”, spune autorul principal al studiului, Yume Imahori, cercetător la Departamentul de Neurobiologie, Științe și Societate, de la Institutul Karolinska, potrivit unui comunicat al Institutului citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel