Riscul de spitalizare al variantei Omicron este de o treime față de Delta. Primul semn de optimism și „vaccinurile sunt eficiente”. ANALIZĂ

Pacienti Covid-19
Dr. Susan Hopkins, epidemiolog pentru Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie, a numit primele rezultate ale unui studiu realizat pe peste un milion de persoane infectate, despre severitatea bolii COVID dată de infectarea cu Omicron și de cea cu  Delta, ca fiind un motiv de „optimism prudent”.

Studiul realizat Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie sugerează că persoanele care se infectează cu noua variantă Covid Omicron au cu 50% până la 70% mai puține șanse de a avea nevoie de îngrijiri spitalicești, comparativ cu variantele anterioare.

În Marea Britanie se crede deja că varianta Omicron este dominantă, în doar două luni ea luând locul variantei Delta. De altfel, Marea Britanie a înregistrat în ultimele zile recorduri înfiorătoare, chiar peste 170.000 de cazuri noi pe zi. 

Analiza a fost publicată de Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie care a lucrat alături de unitatea de biostatistică MRC a Universității Cambridge pentru a analiza 528.176 de cazuri Omicron și 573.012 cazuri Delta.

Riscul spitalizării al variantei Omicron este de circa o treime față de varianta Delta, potrivit analizei britanice a celor peste un milion de cazuri de boală COVID dată de ambele tipuri în ultimele săptămâni.

„Protecția împotriva spitalizării prin vaccinuri este bună împotriva variantei Omicron. O doză din orice vaccin a fost asociată cu un risc redus de spitalizare cu 35% în rândul cazurilor simptomatice cu varianta Omicron, 2 doze cu o reducere cu 67% până la 24 de săptămâni după a doua doză și un risc redus cu 51% la 25 sau mai multe săptămâni după a doua doză. O a treia doză a fost asociată cu un risc redus de spitalizare cu 68% (interval de încredere 95% 52 până la 82%) în comparație cu persoanele similare nevaccinate. Când riscul redus de spitalizare a fost combinat cu eficacitatea vaccinului împotriva bolii simptomatice, eficacitatea vaccinului împotriva spitalizării a fost estimată la 52% după o doză, 72% la 2 până la 24 de săptămâni după doza 2, 52% la 25+ săptămâni după doza 2 și 88% 2 săptămâni după o doză de rapel”, notează oficialii britanici în comunicatul dat publicității (link direct sursa informației)

Datele, publicate de Agenția pentru siguranță sanitară din Regatul Unit (UKHSA), mai arată și că vaccinurile pot funcționa bine împotriva variantei Omicron, cu o a treia doză de vaccin asociată cu un risc redus cu 81% de spitalizare, comparativ cu indivizii nevaccinați cu doza booster.

„Această analiză a constatat că riscul de prezentare la asistență medicală de urgență sau de internare în spital cu Omicron (testare pentru infecție simptomatică sau asimptomatică) a fost de aproximativ jumătate față de cel pentru Delta, în timp ce riscul de internare în spital singur cu Omicron a fost de aproximativ o treime din cel pentru Delta. În această analiză, riscul de spitalizare este mai mic pentru cazurile Omicron cu infecție simptomatică sau asimptomatică după 2 și 3 doze de vaccin, cu o reducere de 81% (interval de încredere 95% 77 până la 85%) a riscului de spitalizare după 3 doze comparativ cu la cazurile Omicron nevaccinate”, au notat experții Agenției.

„Acestea sunt date promițătoare care întăresc cât de importante sunt vaccinurile. Ele salvează vieți și previn boli grave. Această analiză arată că aveți un risc de până la 8 ori mai mare să ajungeți în spital ca urmare a COVID-19 dacă nu sunteți vaccinat” a explicat Secretarul britanic pentru sănătate și asistență socială, Sajid Javid. 

„Ultimul set de analize confirmă semnele încurajatoare pe care le-am văzut deja", a declarat dr Susan Hopkins, consilier medical șef în cadrul UKHSA.

„Totuși, este în continuare prea devreme pentru a trage o concluzie definitivă privind severitatea bolii în caz de spitalizare, iar transmisibilitatea crescută a Omicron și numărul în creștere de cazuri în rândul populației de peste 60 de ani din Anglia înseamnă că rămâne foarte probabil să existe o presiune semnificativă asupra sistemului național de sănătate în următoarele săptămâni", a mai afirmat ea, conform newsinfo.inquirer.net.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel