Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Cancerul în rândul adulților de sub 50 de ani este într-o creștere dramatică, în întreaga lume, arată un studiu publicat în Nature Reviews Clinical Oncology, iar ceea ce este îngrijorător este faptul că această creștere a numărului de cazuri cu debut precoce nu pare să încetinească.
”Am descoperit că acest risc crește cu fiecare generație. De exemplu, oamenii născuți în 1960 au prezentat un risc mai mare de cancer înainte de a împlini 50 de ani decât cei născuți în 1950 și anticipăm că acest nivel de risc va continua să crească în generațiile succesive”, spune unul dintre cercetători, Shuji Ogino, patolog și epidemiolog la Brigham and Women's Hospital din Boston, notează Science Alert.
Cercetătorii sunt deja conștienți de faptul că, începând cu anii 1940 și 1950, s-a înregistrat o creștere a numărului de persoane care se îmbolnăvesc de cancer cu debut tardiv, ceea ce înseamnă dezvoltarea cancerului după vârsta de 50 de ani.
Dar ceea ce echipa a vrut să afle a fost dacă și cancerul cu debut precoce - sau rata de cancer la persoanele cu vârsta sub 50 de ani - este în creștere.
Pentru a face acest lucru, ei trebuiau să se uite la persoanele născute în anii 1950 și 1960, dar să studieze rata lor de cancer începând cu anii 1990.
Vezi și: Fumatul și alcoolul, factori de risc pentru aproape jumătate dintre decesele cauzate de cancer
Revizuirea a analizat date referitoare la 14 tipuri de cancer: cancer de sân, colorectal (CCR), endometrial, esofagian, de canal biliar extrahepatic, de vezică biliară, de cap și gât, de rinichi, de ficat, de măduvă osoasă, de pancreas, de prostată, de stomac și de tiroidă.
Toate aceste tipuri de cancer au fost demonstrate de datele globale privind cancerul ca fiind în creștere la adulții cu vârsta sub 50 de ani între anii 2000 și 2012.
Totodată, cercetătorii au analizat toate studiile disponibile care ar putea face lumină asupra posibililor factori de risc pentru aceste cancere.
”Incidența CCR cu debut tardiv (la cei născuți la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea) a început să crească în anii 1950, în timp ce cea a CCR cu debut precoce (la cei născuți la mijlocul secolului al XX-lea) nu a început să crească până la începutul anilor 1990”, scriu cercetătorii în lucrare.
Astfel, care este factorul declanșator care a dus la creșterea riscului de cancer cu debut precoce la persoanele ce au împlinit 50 de ani înainte de anii 90. Potrivit cercetătorilor, una dintre cele mai schimbări este creșterea screeningului, care a contribuit la creșterea ratelor de depistare a cancerelor cu debut precoce.
Nu este niciun secret că viețile noastre s-au schimbat mult de atunci - în special de la apariția alimentelor foarte procesate - iar indiciile sugerează că este implicată o combinație de dietă, stil de viață, greutate, expuneri la mediu și microbiom.
”Dintre cele 14 tipuri de cancer în creștere pe care le-am studiat, opt au fost legate de sistemul digestiv. Alimentele pe care le consumăm hrănesc microorganismele din intestinul nostru. Dieta afectează în mod direct compoziția microbiomului și, în cele din urmă, aceste modificări pot influența riscul de îmbolnăvire și rezultatele”, explică epidemiologul Tomotaka Ugai de la Harvard Medical School.
Potrivit unui studiu amplu prezentat luna trecută, fumatul și alcoolul sunt factori de risc pentru aproape jumătate dintre decesele cauzate de cancer. Acestora li se adaugă Indicele de Masă Corporală (IMC) ridicat și activitatea sexuală neprotejată.
Diagnosticul precoce este cheia vindecării și în cazul afecțiunilor oncologice. Prof. dr. Teodor Horvat a vorbit în excluvisivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical despre progresele recente în chirurgia toracică și de impactul unui diagnostic tardiv.
”Tot ce e legat recent în chirurgia toracică aproape a evoluat datorită tehnologiei. Ultimul răcnet este chirurgia robotică. Nu s-ar putea aplica această tehnologie, dacă nu s-ar aduce spre operații bolnavi cu un diagnostic precoce. Dacă diagnosticăm pacienții în stadiul 3 sau 4, toată aceste descoperiri recente nu se vor putea aplica.
Degeaba avem toracoscop, degeaba avem puncții ghidate transbronșcice, degeaba avem chirurgie robotică dacă pacientul respectiv nu poate beneficia pentru că a venit prea târziu, adică în stadiul 3 sau 4.
Conceptul de diagnostic precoce e vechi de când lumea. Trebuie făcut totul ca pacientul să vină în stadiul 1, când i se poate aplica cu succes o metodă chirurgicală modernă”, a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical, prof. dr. Teodor Horvat. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...