Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Ridichea neagră este o varietate de ridiche originară din Asia și Europa, cunoscută științific ca Raphanus sativus L. var. niger, și care are o coajă de culoare violet închis sau negru, iar interiorul de culoare albă. Cunoscută și sub numele de ridiche spaniolă, această legumă este mai mare decât ridichile tradiționale pe care le folosim la salată, are aroma mai puternică și gustul mai iute.
În ridichea neagră se găsesc numeroși nutrienți, printre care cantități mari de fibre alimentare și vitamina C, precum și niveluri moderate de fier, magneziu, potasiu și alte vitamine cheie, cum ar fi vitaminele B, A și E. Există, de asemenea, niveluri mai scăzute de cupru, seleniu, zinc, antociani specifici, antioxidanți, enzime și hormoni. Această legumă are, de asemenea, un conținut foarte scăzut de calorii, cu doar 10 calorii într-o porție de 80 de grame.
Printre multele sale beneficii pentru sănătate se numără: capacitatea sa de a îmbunătăți funcția hepatică, de a ajuta la controlul nivelului hormonilor, de a controla și reduce tensiunea arterială, de a reduce colesterolul, de a îmbunătăți sănătatea pielii și a părului, de a îmbunătăți digestia, de a trata constipația și balonarea, de a preveni scorbutul, de a îmbunătăți vigilența mentală, de a reduce pietrele biliare și de a detoxifica organismul. Iată cele mai importante:
Glutationul este unul dintre cei mai importanți antioxidanți din organism, cel care face ca ficatul să nu acumuleze prea multe toxine. Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim și nivelul de glutation scade în organism, alimente precum ridichea neagră, care pot crește aceste niveluri, devenind importante pentru menținerea sănătății, arată un studiu (link direct studiu).
Vitamina C din ridichea neagră contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, la fel și producția de celule albe din sânge, prima linie de apărare a organismului împotriva agenților patogeni, bacteriilor și toxinelor nedorite arată un al doilea studiu (link direct studiu).
Această legumă este foarte săracă în calorii, dar relativ bogată în fibre alimentare, ceea ce vă poate ajuta să vă simțiți plin, fără a contribui la aportul caloric general. Un studiu recent (link direct studiu) arată că asta va duce la pierderea în greutate și la o rată metabolică îmbunătățită.
Dacă suferiți de hipertiroidism sau ați fost diagnosticat cu boala Graves, un studiu arată e indicat să consumați ridiche neagră care poate ajuta la reglarea nivelului hormonal și la îmbunătățirea sănătății tiroidei.
Un studiu (link direct studiu) a arătat că această legumă neobișnuită poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol și la menținerea tensiunii arteriale într-un interval sănătos, ceea ce reduce riscul de ateroscleroză, atac de cord și accident vascular cerebral, printre altele.
Potrivit unui studiu publicat în Phytotherapy Research (link direct studiu), unii dintre antioxidanții din ridichea neagră, cum ar fi antocianinele, pot ajuta la reducerea stresului oxidativ și la neutralizarea radicalilor liberi, ceea ce poate reduce și mai mult riscul de cancer și probabilitatea de apariție a oricărei alte boli cronice. Antocianinele apar în mod natural în fructe și legume sub formă de glicozide, având glucoză, galactoză și altele asemenea. Ele apar omniprezent în majoritatea fructelor și legumelor și le conferă o culoare distinctă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...