Rezistența la stres, tratament pentru depresie

Nu tot stresul este rău, dar uneori, stresul poate scăpa de sub control. Stresul cronic și intens poate deschide calea către depresie - o conexiune care este atât logică, cât și perplexă biologic.  

Cu toții știm că stresul în afara controlului poate duce la sentimente de depresie - dar asta nu explică  modul în care acestea se leagă. Și de ce unii oameni par să facă ușor față stresului, în timp ce alții sfârșesc cu probleme de sănătate mintală de durată?

Factorul cheie poate fi serotonina - un neurotransmițător care este de obicei mai puțin abundent la persoanele cu depresie.

Acesta este rezultatul unui nou studiu publicat săptămâna aceasta în The Journal of Neuroscience.

Șobolanii care au dezvoltat o caracteristică de bază a depresiei - incapacitatea de a simți plăcere - aveau mai mulți neuroni producători de serotonină în creierul lor decât cei care nu au făcut-o, potrivit studiului, notează Inverse. 

Constatarea: la urma urmei, persoanele cu depresie au adesea un deficit de serotonină. Dar această legătură poate deschide o cale biologică în care stresul transformă modul în care creierul produce de obicei serotonină, sugerează studiul.

Cum schimbă stresul creierul

Studiul, care a fost supravegheat de autorii i Davide Dulcis și Andre Der-Avakian de la Universitatea din California San Diego, a investigat modul în care stresul este legat de anhedonie - incapacitatea de a simți plăcere. Este sentimentul că nimic - chiar și lucrurile pe care le-ai găsit plăcute - nu mai este amuzant.

În studiu, șobolanii au fost antrenați să rotească o roată care a activat un electrod implantat în circuitele de recompensare ale creierului lor. Când au rotit roata, circuitele au fost activate, provocând în mod evident șobolanii să se simtă bine.

Dar, după săptămâni de „înfrângere socială cronică", circuitele de recompensă ale unor șobolani au fost mai puțin active decât altele - ceea ce sugerează că sunt „sensibile" la adhedonie, propun cercetătorii. De asemenea, au avut tendința de a avea mai mulți neuroni serotingergici în nucleul raphei dorsale, o zonă a creierului care acționează ca o sursă majoră de serotonină.

De unde au venit acești noi neuroni producători de serotonină? Creierul adult nu creează noi neuroni la comandă. Dar, în acest caz, alți neuroni din creier pot fi „recrutați" pentru fabricarea serotoninei, sugerează studiul. Stresul pune în mișcare procesul de recrutare.

Nandkishore Prakash, un doctorat. student în laboratorul lui Dulcis și primul autor al studiului a declarat pentru Inverse că procesul de recrutare reprezintă o „nouă formă de plasticitate" care poate explica modul în care serotonina și stresul joacă un rol în dezvoltarea depresiei.

„De ce stresul nu duce la simptome de depresie la fiecare individ stresat? Știm acum că sistemul serotonergic demonstrează o formă de plasticitate, până acum necunoscută, care este puternic corelată cu susceptibilitatea comportamentală a unei rozătoare la depresia indusă de stres (anhedonia), spune Nandkishore.

Acest lucru continuă cu ideea că creierul se comportă neobișnuit ca urmare a stresului. Cu alte cuvinte, stresul în sine poate determina anumiți neuroni să producă neurotransmițători pe care s-ar putea să nu-i aibă în alte condiții.

„Promovarea rezilienței"

Descoperirile indică un marker molecular care ar putea explica de ce unii oameni cu stres cronic evoluează în anhedonie. Pentru a transforma această teorie într-o strategie de tratament, studiul propune o abordare care schimbă invers procesul și începe cu încă o populație de neuroni din creier.

Cercetatorii au descoperit ca activarea unui grup diferit de neuroni care formeaza o intrare majora in nucleul raphei dorsale a redus cantitatea de semnalizare a serotoninei. Acest lucru a diminuat anhedonia șobolanilor, sugerând că au devenit mai rezistenți la efectele stresului.

Următorul pas, spun cercetătorii, este de a găsi modalități mai puțin invazive de a promova rezistența la trăsăturile de bază ale depresiei. Dar studiul sugerează ideea că este posibilă - însă doar la șobolani, deocamdată.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel