Rezidențiat. Reacția studenților la propunerea Ministerului Sănătății

Student la Medicină   FOTO: Pixabay
Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) susţine iniţiativa Ministerului Sănătăţii privind rezidenţiatul şi îşi manifestă sprijinul faţă de măsurile propuse referitoare la instruirea medicilor rezidenţi, prin oferirea posibilităţii de a face stagii de practică şi în spitale judeţene, militare şi private acreditate.

Rezidențiat, Ministerul Sănătății. "În momentul de faţă, rezidenţii se pot forma doar în spitalele din centrele universitare medicale. Supraaglomerarea acestor spitale cu medici rezidenţi, în timp ce alte spitale suferă de un deficit, este o problemă reală a sistemului de sănătate. Este evident nevoie de o reformă a rezidenţiatului ce va permite tinerilor să lucreze şi să studieze atât în provincie, cât şi în spitale private. În felul acesta, rezidenţiatul va putea găzdui un număr mai mare de medici, numărul de pacienţi la care tinerii doctori au acces va creşte, iar tehnologia la care aceştia sunt expuşi îi va ajuta să se dezvolte profesional, totul contribuind la o mai bună funcţionare a sistemului şi a formării tinerilor medici, spre beneficiul pacienţilor", afirmă FASMR într-un comunicat remis presei, citat de Agerpres.

Potrivit studenţilor medicinişti, sănătatea pacientului trebuie să fie pe "primul loc", urmată de calitatea actului educaţional al tinerilor medici, însă modul de implementare este esenţial întrucât "sănătatea şi educaţia nu sunt un business".

Rezidențiat, Ministerul Sănătății. Ce zice liderul studenților

"Sperăm ca această măsură să realizeze, în mod real, o lărgire a oportunităţilor de pregătire pentru tinerii medici şi să faciliteze o colaborare productivă între universităţile publice şi spitalele private", a declarat liderul FASMR, Teodor Cristian Blidaru, citat în comunicat.

Pregătirea în rezidenţiat se va putea desfăşura şi în cadrul unităţilor sanitare private şi în instituţiile de învăţământ superior particulare acreditate, care au în structură programe de studii universitare de licenţă în domeniul medicină, medicină dentară, farmacie, în condiţiile îndeplinirii de către acestea a criteriilor şi condiţiile de pregătire în rezidenţiat aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii, prevede o ordonanţă de urgenţă aprobată marţi de Guvern.

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu completările ulterioare, precum şi pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel