REZIDENȚIAT 2019. Pintea, reacție la Orban: Numărul de locuri e stabilt de 6 luni. Să citească legislația

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Foto: DC MEDICAL
Sorina Pintea, care ocupă temporar funcția de ministru al Sănătății până la desemnarea noului Guvern, spune că premierul desemnat Ludovic Orban ar trebui să citească legislația înainte să afirme că se gândește să majoreze numărul de locuri și/sau să se renunțe la rezidențiat. Iată declarațiile ei, integral:

Sorina Pintea, actalul ministru interimar al Sănătății, a răspuns câtorva întrebări legate de rezidențiat, astăzi, la o dezbatere organizată la Palatul Parlamentului.

Întrebare: Cum comentați declarația domnului Orban că n-ar fi neapărată nevoie de rezidențiat, că se gândește și că o să vadă și cum e în alte țări.

Sorina Pintea: Îmi este greu să comentez ceea ce domnul Orban a declarat, în primul rând legat de cifra de școlarizare, care se aprobă prin Hotărâre de Guvern cu 6 luni înainte. Prin urmare ar trebui să știe de existența acestor acte normative care reglementează Rezidențiatul. Asta pentru că dânsul spunea că va majora numărul de locuri. Sigur, noi am majorat anul trecut, dar după susținerea acestui examen și pentru absolvenții care au obținut aceiași medie. Deci, există niște acte normative care, mă rog, spun exact ce ai de făcut, dar probabil dânsul încă nu le-a lecturat. În ceea ce privește examenul de rezidențiat chiar reprezentantul Ligii Studenților a declarat că testul grilă este un examen încă obiectiv în România. Dar asta nu înseamnă că, acel manual după care sunt făcute aceste teste grilă, Compendiumul, nu poate fi updatat, modernizat. Dar a reiterat, textul grilă încă este obiectiv! Spuneam că noi am analizat metodologia examenelor de rezidențiat din 7 țări, am pregătit trei variante, pe care urma să le discutăm cu Comisia de rezidențiat pe care am înființat-o la nivelul Ministerului, dar probabil că dânsul, împreună cu echipa, va analiza și va ajunge la niște concluzii.

Întrebare: De ce ați analizat? Ce ați vrut să faceți?

Sorina Pintea: În primul rând este vorba despre acest Compendiu, pe care-l reclamă toți absolvenții. Dar, repet, noi suntem organizatorii examenului, împreună cu Ministerul Educației. Partea de învățare este susținută de Ministerul Educației. Dar noi, aceste propuneri pe care urma să le facem, le discutam la nivelul Comisiei de rezidențiat. Era, pornind de la examenul de rezidențiat, până la examenul de medic specialist, apoi la examenul de medic primar, era un șir lung de propuneri de modernizare în primul rând, de updatare. În ceea ce privește cifra de școlarizare, aș reveni. Aceasta se aprobă cu 6 luni înainte, deci și absolvenții facultății puteau să știe care este cifra. Ea se formează pe baza propunerilor Direcțiilor de Sănătate Publică. În 2016 au fost 3.900 de locuri scoase la rezidențiat, în 2019 sunt 4.710. E adevărat, în 2018 au fost 5.730, probabil că de aceea se reclamă numărul mic.

Întrebare: Dar cum să ne explicăm scăderea asta?

Sorina Pintea: Nu trebuie să o explicăm absolut deloc. Este solicitarea spitalelor publice, este o comparație cu numrul de absolvenți din anul respectiv. Aceste chestiuni se analizează în urmă cu șase luni, înaintea examenului de rezidențiat, atunci când se publică această cifră de școlarizare. Anul acesta, spre exemplu, au absolvit 3.900 de rezidenți. Locurile scoase la concurs sunt 4.710. 3.900 spunem și cu Stomatologia și farmacia. Mai mult decât atât, cei care absolvă stomatologia și farmacia pot să intre direct în câmpul muncii. În momentul absolvirii, absolvenții de Medicină General pot fi medici cu competențe limitate. Deci, eu îi spun domnului prim-ministru desemnat Orban să citească puțin legislația și apoi să folosească sănătatea ca și instrument politic. Nu e recomandat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel