Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
REZIDENȚIAT 2019. Absolvent din Cluj: Mulți dintre noi au decis să emigreze. Protest pe 16 octombrie
13 oct, 13:58
Absolvenții de Medicină din Cluj consideră că studiile lor ”sunt în zadar” deoarece nu știu când vor da rezidențiatul. Un protest în acest sens va avea loc pe 16 octombrie.
Examenul de rezidențiat 2019. FOTO: pexels.com

Rezidentiat, absolvent. "Toți cei 6 ani de studii sunt în zadar și fără niciun folos pentru că nu știm când și dacă vom putea susține examenul de intrare în rezidențiat. Suntem obligați să ne punem viața pe pauză deoarece în atâta timp nu s-a putut găsi o soluție pentru noi. Suntem mulți care avem deja o familie, copii și depindem în continuare de bani de la părinți și se pare că nici nu știm cât vom mai avea de așteptat așa. Este mai mult decât umilitor!", afirmă Mihai Oprea, medic, promoția 2019, într-un comunicat.

El este unul dintre cei 302 absolvenți ai Facultății de Medicină din Cluj-Napoca. Situația este îngrijorătoare, iar în acest sens a fost anunțat pentru miercuri, 16 octombrie, între orele 17.00 și 19.00, în centrul Clujului.

"Incertitudinea asupra acestei date nu numai că nu ne oferă un mediu calm și sigur pentru concentrarea noastră zilnică în ceea ce privește studiul (sunt mulți care studiază de mai mult de 3 luni, zilnic, la foc automat, fără prea multe alte activități pe lângă), dar este o lipsă de respect față de noi, față de statutul nostru și de profesia pe care urmează să o practicăm, față de timpul, sănătatea fizică și psihică pe care le-am sacrificat atâta vreme.De mai mult de o săptămână stăm și urmărim în exces politica, presa, să vedem dacă "au mai zis ceva ăștia. Este un afront adus muncii depuse de fiecare din noi în toți acești ani de studiu!", afirmă Paul Oargă, medic, promoția 2019.

Rezidențiat, absolvent. Protest

În România, promovarea examenului de licență nu este suficient pentru practica Medicina și nicio altă activitate medicală. Examenul care le permiste accesul la asta este rezidențiatul. Anul acesta, rezidențiatul a fost amânat de mai multe ori: trebuia să fie susținut pe 11 noiembrie, apoi s-a anunțat data de 17 noiembrie, iar recent a suferit încă o amânare pe 8 decembrie. Nici ultima dată avansată de autorități nu este sigură.

"Prin amânarea pe termen indefinit a datei examenului, mai mulți absolvenți, chiar și cei care au dorit înainte să rămână pentru a profesa aici, vor decide să plece din România spre o țară unde li se permite să lucreze. Deja un procent semnificativ din absolvenți au decis să emigreze. Pentru cine crede că problema de față ne privește doar pe noi, cei care dorim să susținem acest examen, se înșeală, NOI suntem generația de medici care ar trebui să vă trateze! Este o problemă care ne privește pe toți și cerem să fie rezolvată!", consideră Diana Galoș, medic, promoția 2019.

Absolvenții de UMF Cluj organizează miercuri, 16 octombrie, între orele 17.00 și 19.00, un protest în Piața Unirii din Cluj sperând că demersul lor va găsi înțelegere, iar lucrurile vor reveni pe făgașul normal.


Ştiri Recomandate

De ce nu e bine să te uiți des în oglindă
Intoxicații Timișoara, panică într-un alt bloc. 10 locatari consultati de medici
Epilepsie, posibil medicament care reduce crizele cu 55%. Încă în teste
Diverticulita, opt simptome la care ar trebui să fii atent
Alăptarea în spital din primele zile, mai puține decese subite și neașteptate
Colangita biliară primitivă, dezbatere în direct la DC Medical
Mai multe antibiotice orale, mai mare riscul de Parkinson
Coșmaruri, 7 declanșatoare comune pentru visele urâte
Comentarii