REZIDENȚIAT 2019. Absolvent din Cluj: Mulți dintre noi au decis să emigreze. Protest pe 16 octombrie

Examenul     FOTO: pexels.com
Absolvenții de Medicină din Cluj consideră că studiile lor ”sunt în zadar” deoarece nu știu când vor da rezidențiatul. Un protest în acest sens va avea loc pe 16 octombrie.

Rezidentiat, absolvent. "Toți cei 6 ani de studii sunt în zadar și fără niciun folos pentru că nu știm când și dacă vom putea susține examenul de intrare în rezidențiat. Suntem obligați să ne punem viața pe pauză deoarece în atâta timp nu s-a putut găsi o soluție pentru noi. Suntem mulți care avem deja o familie, copii și depindem în continuare de bani de la părinți și se pare că nici nu știm cât vom mai avea de așteptat așa. Este mai mult decât umilitor!", afirmă Mihai Oprea, medic, promoția 2019, într-un comunicat.

El este unul dintre cei 302 absolvenți ai Facultății de Medicină din Cluj-Napoca. Situația este îngrijorătoare, iar în acest sens a fost anunțat pentru miercuri, 16 octombrie, între orele 17.00 și 19.00, în centrul Clujului.

"Incertitudinea asupra acestei date nu numai că nu ne oferă un mediu calm și sigur pentru concentrarea noastră zilnică în ceea ce privește studiul (sunt mulți care studiază de mai mult de 3 luni, zilnic, la foc automat, fără prea multe alte activități pe lângă), dar este o lipsă de respect față de noi, față de statutul nostru și de profesia pe care urmează să o practicăm, față de timpul, sănătatea fizică și psihică pe care le-am sacrificat atâta vreme.De mai mult de o săptămână stăm și urmărim în exces politica, presa, să vedem dacă "au mai zis ceva ăștia. Este un afront adus muncii depuse de fiecare din noi în toți acești ani de studiu!", afirmă Paul Oargă, medic, promoția 2019.

Rezidențiat, absolvent. Protest

În România, promovarea examenului de licență nu este suficient pentru practica Medicina și nicio altă activitate medicală. Examenul care le permiste accesul la asta este rezidențiatul. Anul acesta, rezidențiatul a fost amânat de mai multe ori: trebuia să fie susținut pe 11 noiembrie, apoi s-a anunțat data de 17 noiembrie, iar recent a suferit încă o amânare pe 8 decembrie. Nici ultima dată avansată de autorități nu este sigură.

"Prin amânarea pe termen indefinit a datei examenului, mai mulți absolvenți, chiar și cei care au dorit înainte să rămână pentru a profesa aici, vor decide să plece din România spre o țară unde li se permite să lucreze. Deja un procent semnificativ din absolvenți au decis să emigreze. Pentru cine crede că problema de față ne privește doar pe noi, cei care dorim să susținem acest examen, se înșeală, NOI suntem generația de medici care ar trebui să vă trateze! Este o problemă care ne privește pe toți și cerem să fie rezolvată!", consideră Diana Galoș, medic, promoția 2019.

Absolvenții de UMF Cluj organizează miercuri, 16 octombrie, între orele 17.00 și 19.00, un protest în Piața Unirii din Cluj sperând că demersul lor va găsi înțelegere, iar lucrurile vor reveni pe făgașul normal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel