Rezidențiat 2018, detașarea și transferul în alte centre universitare, reguli mai stricte

Medici
Detaşarea şi transferul rezidenţilor între centrele universitare ar putea suferi o serie de modificări de la 1 ianuarie 2019, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, cu scopul de a reduce efectele migraţiei rezidenţilor.

Candidaţii admişi la concursul naţional de rezidenţiat sunt repartizaţi de către Ministerul Sănătăţii, pe baza propriilor opţiuni, în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut la concurs, pentru efectuarea stagiilor de pregătire în centre universitare sau în unităţi sanitare acreditate, în funcţie de capacităţile de pregătire ale unităţilor sanitare în care se desfășoară pregătirea, unități care vor rămâne de îndrumare metodologică pe toată perioada efectuării rezidențiatului.

Există însă anumite unități sanitare, respectiv secții clinice, care deși sunt acreditate pentru efectuarea pregătirii rezidenților nu pot asigura totalitatea manoperelor, a procedurilor, tehnicilor diagnostice şi terapeutice obligatorii a fi însușite de rezident până la finele pregătirii. Rezidenții aflați în această situație solicită efectuarea respectivelor module de pregătire în alte centre universitare.

Însă potrivit Ministerului Sănătății (MS), cele mai dese situații de solicitare a detașărilor între centrele universitare, invocate de rezidenți, sunt motivele familiale. Fiindcă aceste tipuri de mobilitate a rezidenților afectează semnificativ capacitatea de pregătire a centrelor universitare, MS ia măsuri în privința limitării migrării rezidenților între centrele universitare, prin detașare sau transfer.

,,Această migrare de personal, uneori de-a dreptul exagerată, prin afectarea cifrelor de școlarizare efective, influențează în final bugetele instituțiilor acreditate pentru pregătirea personalului medico-sanitar, ale căror venituri sunt strâns legate de numărul rezidenților aflați în pregătire. Menționăm că solicitările conducerilor instituțiilor de învățământ medical superior, vin în asentimentul politicilor de personal ale Ministerului Sănătății, deoarece acest tip de migrație între centrele universitare de pregătire a rezidenților duce practic la modificarea cifrelor de școlarizare aprobate pentru instituțiile de învățământ, cu supraîncărcarea anumitor unități de pregătire, care în unele situații influențează desfășurarea normală a procesului de învățământ, cu scăderea calității procesului de formare a personalului medical', searată în referatul care însoțește proiectul de ordin pus în dezbatere.


Una din modificările propuse este legată de obținerea mai multor acorduri pentru detașare, prin urmare va fi necesară prezentarea acordului coordonatorilor sau directorilor de program de rezidenţiat din centrul universitar de pregătire, acordul coordonatorilor sau directorilor de program din centrul în care urmează să se detaşeze, împreună cu acordul rectoratului sau decanatului, după caz, din centrul universitar de pregătire, respectiv acordul rectoratului sau decanatului, după caz, din centrul în care urmează să se detaşeze, precum și avizul unităţii de încadrare a rezidentului.

În ceea ce privește schimbarea centrului universitar de pregătire confirmat prin Ordin, propunerile MS se referă la aprobarea acestora doar pentru cazul în care solicitarea survine ca urmare a unei situații apărute după dobândirea calității de rezident, în condițiile prezentării avizelor rectoratului sau decanatului, după caz, din centrul universitar de pregătire, respectiv al rectoratului sau decanatului, după caz, din centrul în care se dorește transferul împreună cu avizul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene respectiv a municipiului București, şi al unui coordonator de program, respectiv director de program în specialitatea în care este confirmat, din ambele centre universitare implicate în transfer.

Modificările nu î iau prin surprindere pe rezidenți, care au fost avertizați de autorități în nenumărate rânduri că regulile legate de detașări și transferuri în centrele universitare se vor înăspri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel