Retina vizualizată în detaliu, fără precedent

Ochi
Prin combinarea a două modalități imagistice - optice adaptive și de angiografie, cercetătorii de la Institutul Național de Ochi (NEI) din SUA pot vedea mai adânc în retină. Pot observa neuronii, celulele epiteliale și vasele de sânge ale ochiului, în detalii fără precedent, lucru care promite să ajute extrem de mult în detectarea și tratamentul bolilor, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă, o cauză principală de orbire în rândul vârstnicilor.

Țesuturile biopsiate și postmortem sunt utilizate în mod obișnuit pentru a studia bolile la nivel celular, dar ele sunt limitate cu privire la schimbările subtile care apar ca urmare a evoluției unei boli în timp. Tehnologiile de imagistică neinvazivă a țesuturilor retinei sunt împiedicate de distorsiuni la lumină, prin urmare echipa de cercetare a apelat la optica adaptivă pentru a rezolva această problemă de denaturare.

Tehnica îmbunătățește rezoluția sistemelor optice folosind oglinzi deformabile și algoritmi de calculator pentru a compensa distorsiunile luminoase. Utilizată pe scară largă la telescoapele spațiale pe sol, pentru a corecta distorsiunile la lumină, optica adaptivă a început să fie folosită în oftalmologie la mijlocul anilor 1990, informează Medicalxpress.com.

Cercetătorii NEI au combinat optica adaptivă cu angiografia verde indocianină, o tehnică de imagistică folosită în mod obișnuit în clinicile de ochi care utilizează un colorant injectabil și camere pentru a arăta structurile vaselor și mișcarea fluidului în cadrul acestor structuri.
Într-un studiu observațional care a inclus 23 de subiecți sănătoși, cercetătorii au descoperit că abordarea multimodală le-a permis să vadă pentru prima dată o unitate complexă de celule și țesuturi care interacționează în regiunea ultraperiferică a retinei. Unitatea include fotoreceptori de detectare a luminii, celule epiteliale pigmentare retiniene care hrănesc fotoreceptorii și capilarele care alimentează regiunea ultraperiferică a retinei cu sânge.

O serie de afecțiuni, inclusiv degenerescența maculară, Alzheimer, perturbă regiunea ultraperiferică a retinei. Posibilitatea de a vizualiza celulele și țesuturile retiniene vii poate aduce o nouă lumină asupra acestor boli și ar putea ajuta medicii să identifice semnele precoce ale bolii înainte ca persoana să aibă simptome, când boala poate răspunde mai mult la tratament.

,,Descoperirea straturilor de țesut afectate în diferite stadii ale bolilor - neuroni, celule epiteliale sau vase de sânge - este un prim pas critic pentru dezvoltarea și evaluarea tratamentelor vizate pentru boli. Tehnologiile convenționale sunt limitate în capacitatea lor de a arăta astfel de detalii", a declarat dr. Johnny Tam, autorul principal al studiului, cercetător la NEI.

Lucrarea a fost publicată online în Communications Biology, studiul integral îl puteți citi aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel