REȚETĂ de post: falafel pentru prânz. Recomandare Cori Grămescu

Postul Crăciunului
Nutriționistul Cori Grămescu recomandă o rețetă de post cu năut pentru prânz.

Nutriționistul Cori Grămescu le recomandă românilor care vor să țină Postul Crăciunului să păstreze o alimentație echilibrată și să mănânce de trei ori pe zi și să ia două gustări. Recomandarea nutriționistului de joi, 2 decembrie:

”Fiind o perioadă de post vă propun o rețetă de Falafel super gustoasă și sățioasă pentru prânz la care puteți apela dacă aveți nevoie de inspirație.

Ingrediente pentru 4 porții:

150 g năut uscat

50 g făină de năut

2 linguri de pastă de susan

1 cățel de usturoi

o lingură de ulei de măsline

o lingură de apă

½ lămăie

1 legătură de coriandru

un praf de chimen măcinat

sare și piper

Preparare: Cu o zi înainte, luați în considerare înmuierea năutului într-un volum mare de apă la temperatura camerei. În ziua în care faceți preparatul, clătiți-le și fierbeți-le în apă clocotită timp de 1 oră până la 1h 30. Dar puteți folosi și 300g conservă de năut pentru varianta rapidă.Preîncălziți cuptorul la 200° apoi faceți aluatul vegan de falafel. Amestecați năutul, usturoiul, pasta de susan, uleiul de măsline, făina și apa până obțineți un aluat omogen, dar care să nu curgă. Adăugați coriandru, chimen, sucul de lămâie, sare și piper.

Faceți cu mâna bile mici din compoziția obținută și puneți-le pe o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt. Coaceți falafelele în cuptor până devin aurii, aproximativ 15 minute.

Serviți-le cu puțină lipie și o salată verde”.

„Perioada postului este una a purificării trupului şi a spiritului, însă din punct de vedere nutriţional lucrurile nu stau chiar atât de simplu. Mai ales în contextul unei vieţi aglomerate de probleme, responsabilităţi şi stres, poate părea destul de complicat să ai şi un regim alimentar corect în timpul postului. Sunt câteva reguli simple care ne ajută să ştim ce alimente trebuie să consumăm când ținem post pentru a ne asigura că mâncăm alimente hrănitoare şi chiar ne detoxifiem organismul.

Iată câteva reguli:

* aport adecvat de proteine – trebuie să consumăm în post linte, năut, mazăre, tofu şi tempeh, migdale şi nuci, spanac şi broccoli, orez integral, quinoa. Proteine mai găsim şi în derivatele acestor produse – lapte de soia, de migdale etc. 

* consumul ridicat de legume – ar trebui să reprezinte baza alimentaţiei în post şi pentru a nu ridica probleme mari de digestie ar trebui ca la început să consumăm, atât legume crude, cât şi preparate termic, pentru că aportul ridicat de fibre poate cauza la început o uşoară senzaţie de balonare. În alimentație ar trebui să se regăsească legumele fibroase – morcov, ţelină, păstarnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, napi, cartofi dulci, precum şi ardei, roşii, pentru salate, legume verzi – urzici, untişor, lobodă, măcriş, leurdă, spanac, broccoli precum şi alte legume – ciuperci, praz, sparanghel etc.

Alte idei de preparate de post puteți vedea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel