Restricțiile alimentare și somnul, parte din rutină. Medic: Seara să reducem la jumătate

restrictiile alimentare si somnul. FOTO: Freepik @valeria_aksakova
Cum să facem mai ușoară revenirea la kilogramele dinainte de vacanță.

Dacă la începutul verii multe dintre sfaturile nutriționiștilor era cu privire la cum să nu exagerăm pe durata vacanțelor, de data aceasta discuțiile se îndreptă cu pași repezi spre cum să ne revenim la o greutate sănătoasă, dar mai ales la o rutină alimentară sănătoasă. Somnul și activitatea fizică sunt și ele parte din ”pachetul” de toamnă.

Dr. Anca Hâncu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, a vorbit despre pașii pe care trebuie să îi facem pentru a ne atinge scopul.

Astfel, în cazul în care am luat câteva kilograme în plus, spune medicul ”începem să restricționăm și suntem atenți. Prima propunere pe care pot să o fac este să reducem, nu micul dejun, dar la prânz putem reduce la un 75% din porție, iar seara să reducem la jumătate”, a explicat dr. Anca Hâncu la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Mai mult decât atât, susține specialistul, este necesar să ne reglăm somnul. ”Lipsa de somn aduce cele mai mari dereglări ale comportamentului alimentar. O persoană care pierde o noapte, a doua zi simte o lipsă de energie și atunci mănâncă. Este ceea ce noi numim multiple snacks-uri, hiperpalatabile, foarte gustoase.

De obicei nu va mânca broccoli sau salată, ci va mânca acele alimente cu multe, multe calorii sau zahăr sau grăsime, ceea ce nu se încadrează într-un stil de viață sănătos. Sigur că există și patologie legată și promovată de lipsa de somn. Așa că vă rog, încercați să dormiți mai mult decât ați făcut-o în vacanță, pentru că vă va ajuta și să țineți kilogramele sub control”, a mai spus Anca Hâncu.

Rutina dinainte și de după vacanță

De altfel, medicul a explicat de ce unele persoane nu pun nicio sută de grame pe ei în vacanțe, dar și la ce trebuie să fim atenți la revenirea din concediu.

”Avem și persoanele care în timpul anului sunt sedentare, au muncă de birou de 8-10 ore, nu se mișcă, și care își țin sub control greutatea foarte atent mâncând, cât de cât corect și mai puțin. Însă, când se duc în vacanță, fac multe călătorii, se plimbă mai mult, înoată, devin dintr-o dată activi și atunci pot, bine-înțeles, să mănânce mai mult, să bea mai mult, și nu se vede.

Însă, mare atenție, când se întorc la stilul de viață ultra-sedentar pe care îl au sau să fie un semnal de alarmă și să se gândească că trebuie să facă mișcare, ceea ce ar fi cel mai bine sau dacă nu, să își reducă aportul alimentar, adică să mănânce mai puțin”, a mai spus medicul.

Este deja cunoscut faptul că nutriționistul Anca Hâncu nu este un adept al dietelor, ci al unui stil de viață, care să țină ”o viață, nu două luni”, mai mult, spune că trebuie să ne căutăm pasiunile, pe care să le urmăm cu bucurie, să fim activi și astfel viața ne va fi mai frumoasă.

Sedentarismul, învins cu 30 de minute de mișcare pe zi. Dr. Hâncu: Este de fapt un medicament

Fiecare oră stată pe scaun, la birou, sau pe canapea, în fața televizorului, chiar și orele în mașină, în drum spre serviciu înseamnă cumul de ore de sedentarism.

Ce putem face pentru ca sedentarismul să nu aibă un impact nociv prea mare asupra organismului a explicat dr. Anca Hâncu, specialistul în nutriție și boli metabolice, în cadrul emisiunii ”Neatza cu Răzvan și Dani”.

”Sedentarismul se definește ca fiind o activitate ușoară, sub 1,5 met (metabolic), adică în momentul în care noi stăm pe scaun, la birou, stăm pe canapea, la televizor, toate aceste activități reprezintă sedentarism. Nu consumăm decât foarte puțină energie și atunci suntem sedentari. În momentul în care stăm în mașină, iarăși suntem sedentari.

Și iată că adunăm ore de sedentarism. Problema este că aceste ore se leagă de mortalitate, reprezintă risc pentru boli cardiovasculare, obezitate, cancere de sân, cancere de colon.

Și nu am să vorbesc de partea urâtă, de riscuri, dar vreau să spun că activitatea fizică este cea care poate contrabalansa sedentarismul și care ne poate aduce foarte multe beneficii, scăzând riscul cardiovascular, de două ori. Este de fapt un medicament și așa trebuie să o vedem”, a spus dr. Anca Hâncu.

30 de minute pe zi, minumum de activitate

”Pentru un adult, între 150 și 300 de minute pe săptămână. Sigur, o zi facem mai mult, în alta mai puțin, dar măcar 30 de minute pe zi. Citește mai departe AICI.

Vezi și: 4 obiceiuri alimentare pentru accelerarea metabolismului. Ce trebuie adus în meniu după 50 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel