Relația părinte - copil, cum o optimizezi. Sfaturile unui psiholog

Plaja, piscină, COVID-19
Relația dintre părinte și copil trebuie să fie apropiată și echilibrată. Când vine vorba de propriile odrasle, părinții sunt cei care impun stilul acestora de viață, ei sunt responsabili pentru alimentația copiilor, dar și de comportamentele pe care le adoptă aceștia. Iată cinci lucruri esențiale care fac ca relația părinte – copil să fie optimă!

Este important ca relația dintre părinte și copil să funcționeze și să fie echilibrată. Dar într-o societate în care cam toate activitățile se desfășoară contra-cronometru, este extrem de dificil să mai acordăm atenția cuvenită copiilor noștri, deși, prin definitiție, părinții sunt/trebuie să fie cei care impun stilul de viață al copiilor, care sunt responsabili pentru alimentația odraslelor, dar și pentru comportamentele pe care le adoptă aceștia.

Psihologul Lenke Iuhoș crede că acest lucru poate fi extrem de nociv pentru sănătatea emoțională a copilului, aspect care va avea efecte negative pe termen lung, inclusiv mai târziu, în viața sa ca adult. Există – spune specialistul - cel puțin 5 acțiuni eficiente în relația dintre părinte și copil, prin care o putem optimiza. Este vorba de urătoarele activități comune:

1. Statul de vorbă:

„Juniorii înțeleg, chiar înțeleg ce spun adulții. Copilul, în inocența lui nu e pregătit mental să ia decizii singur, însă poate înțelege, dacă i se explică pe înțelesul lui, de ce trebuie să adopte un anumit stil de viață sau altul. Discuțiile simple, concrete, despre ce e bine și ce e rău aduc mult îl vor ajuta foarte mult și i se va da încredere să facă pași în acea direcție, astfel încât să intre în rutina lui zilnică. În acel context, comunicarea atinge în profunzime relația dintre părinte și copil. Exersați cu transparență, cu informații adevărate îmbrăcate pentru copilăria lui. Copiilor le place să fie ghidați", explică psihologul Lenke Iuhoș.

2. Au nevoie de suport:

„Copiilor le place să se coopereze cu ei. Sănătătea stă în modul de viață, iar aceasta se formează în primii șapte ani. Obiceiurile alimentare, obiceiurile de mișcare se adoptă în anii educaționali. În acești ani copilul primește educație atât din partea familiei cât si de la școală. Suportul este un context în care trăiește copilul, un mediu, un moment în care în neputință primește încurajare înnăbușită de iubire. Suportul înseamnă și o apreciere acordată copilului în momentul în care el a efectuat pași corecți în a dezvolta propriul stil de viață, care aduce beneficii clare în sfera sănătății sale", arată psihologul.

3. Trebuie încurajați să acționeze:

„Acțiunea ne face să trăim. Programul unei zile se poate discuta împreună cu copilul, nu doar impune, deoarece nu se va simți confortabil să facă unele lucruri. Discuțiile eficiente atrag acțiuni imediate. Acesta este secretul implicării copilului în a face ceva. Copiii pot participa la gătitul în familie, atunci când pregătim masa, să o facem împreună cu ei, să implicăm copiii în cumpărarea alimentelor sănătoase etc. Acțiunile devin astfel automatisme. Imaginea viitorului adult se creează în copilărie, iar regulile de viață învățate în copilărie, devin principii trăite în viața de adult. La acea vârstă nu e imposibil, dar e destul de greu să schimbi stilul dezordonat de viață al unui om fără implicații și costuri considerabile", declară specialistul.

4. Să găsească un model în părinții săi:

„Părinții sunt responsabili de ce modele de viață absorb copiii lor, aspect care din păcate a dispărut la Generația Z și Alpha și care erau la mare căutare și chiar extrem de eficiente pentru Generația Y. Modelele apar cu rapiditate, însă au o calitate de prețuit, sunt selectabile. Le acceptăm sau nu. Copiii sunt în creștere, ei se agață de tot ce pot prinde ușor. Aceste modele venite din famile, școală, societatea restrânsă sunt captivante, devin reguli pentru ei. Ei nu remarcă corect comportamentele dăunătoare stilului de viață. E preferabil ca părinții să selecteze ce fel de comportamente sunt benefice pentru copiii lor, care sunt obiceiurile care pot apărea zi de zi în viața acestora", consideră psihologul.

5. Sportul se face împreună:

„Mișcarea e libertate pentru copii. E recomandat să fie adus cu înțelepciune în viața copilului un program de sport eficient pentru vârsta lui. E riscant atunci când mișcarea prin sport este introdusă forțat sau dacă alegem sportul pe care nu-l înțelege sau nu i se potrivește. Nereușita acceptării programului de sport poate fi prevenită prin colaborare cu un medic specialist, care poate da indicații din punct de vedere fizic și mental. E indicat ca sportul și școala să se îmbine armonios", conchide psihologul Lenke Iuhoș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel