Recuperarea motricității. Aparatură de ultimă generație, în România
15 feb 2019, 12:03

Aparatura de ultimă generație a ajuns în România
Aparatură medicală ultraperformantă pentru recuperarea deficiențelor motricității a ajuns în dotarea Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.

Sistem robotic de reeducare a mersului cu bandă rulantă şi sistem dinamic de susţinere a greutăţii corporale, precum și Sistem integrat pentru terapia mâinii, braţelor, degetelor şi evaluarea tulburărilor de statică sau dinamică vertebrală, educarea psihomotricităţii, se află în dotarea Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” și sunt cele mai noi achiziții din şirul de investiţii în aparatura medicală ultramodernă, dedicate secţiilor de recuperare medicală, se arată într-o informare publică făcută de unitatea medicală.

Sunt tehnologii medicale dotate cu soft-uti IT care asigură parametrii motrici adecvaţi şi individualizaţi pentru derularea procedurilor medicale, contribuind la recuperarea rapidă şi eficientă a deficitelor.

Sistemul robotic de reeducare a mersului cu bandă rulantă şi sistem dinamic de susţinere a greutăţii corporale este un exoschelet pentru mers cu acţionare electrică, controlată de un computer, cu rolul de a asista, pe o banda rulanta, durata, amplitudinea si efecienţa antrenamentului.

Exoscheleţii pentru mers sunt prevăzuţi cu un dispozitiv de acţionare pentru articulaţia şoldului şi unul pentru articulaţia genunchiului. Acesta susţine deplasarea prin mers, cu ghidarea picioarelor pacientului pe baza unui tipar fiziologic al mersului, cu posibilitatea de a opta pentru nivelul de susţinere al greutăţii corpului. El imbină avantajele ortezelor robotizate cu metode avansate de feed-back prin intermediul aplicaţiilor realităţii virtuale.

Recuperarea neuromotorie de succes trebuie să respecte anumite principii, dintre care amintim: să fie o recuperare funcţională, necesită participarea activă din partea pacientului, mişcările să fie iniţiate de pacient, exersarea intensă cu număr mare de repetiţii şi engrame motorii, motivaţia pacientului pentru execuţia actului motor.

Redobândirea abilității de mișcare, unul din pricipalele obiective

Unul din principalele obiective ale recuperării neurologice este redobândirea abilitaţii de mişcare ale pacientilor care au suferit: Accidente vasculare cerebrale (hemiplegii, hemipareze); Traumatisme vertebro-medulare; Traumatisme cranio-cerebrale; Endoproteze; Boli degenerative al articulaţiei picioarelor; Atrofie musculară; Scleroza multiplă; Paralizie cerebrală; Boala Parkinson; Boala Lyme (borelioză); Slabiciune musculara post imobilizare etc..

„Cele mai importante beneficii se obțin atunci când terapia robotizată este asociată cu terapie clasică de recuperare, alături de medicația recomandată. Parcurgerea unui proces de recuperare cu sistemul robotic de reeducare a mersului cu bandă rulantă şi sistem dinamic de susţinere a greutăţii corporale are efecte de îmbunăţire a independenţei mersului, tonusului muscular, vitezei de mers, mobilităţii şi  spasticităţii, toate acestea având ca obiectiv creşterea calităţii vieţii”, se arată în document.

Sistemul integrat pentru terapia mâinii, braţelor, degetelor şi evaluarea tulburărilor de statică sau dinamică vertebrală, educarea psihomotricităţii reprezintă soluţia integrată pentru evaluarea şi terapia bilaterală a membrelor şi a coloanei vertebrale. Sistemul oferă o mare varietate de opţiuni de terapie interactivă, bilaterală pentru pacienţii cu afecţiuni locomotorii, cauzate de deficienţe neurologice şi ortopedice ale extremităţilor superioare şi inferioare. Progresul terapiei este înregistrat şi se poate urmări de către terapeut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?