RECORD NAȚIONAL: O femeie de 37 de ani din Alba a născut opt copii prin cezariană. Ultima venită pe lume este o fetiță

Bebeluș, spital
La doar 37 de ani, o femeie din Alba Iulia este, de săptămâna trecută, mama a 8 copii, toți născuți prin operații de cezariană, ceea ce este un record național de astfel de intervenții. Ultimul copil venit pe lume este o fetiță, care s-a născut  la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia. Mămica este foarte bine, la fel și fetița sa, care a primit nota 10 la naștere și a cântărit 2,8 kilograme.  

Femeia a născut primii 7 copii în Italia, unde a trăit și de unde a revenit acasă, în comuna Războieni, județul Alba. Prin efectuarea celei de-a opta operație de cezariană, la aceeași pacientă, se atinge un record național, a anunțat conducerea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. Potrivit datelor statistice publicate, la nivel mondial, numărul maxim de operații cezariene efectuate la aceeași pacientă se ridică la 10. În țara noastră sunt recomandate maximum 3 astfel de intervenții chirurgicale, având în vedere riscurile operatorii și post-operatorii care pot apărea.

Operația a fost efectuată de către o echipă medicală, coordonată de către dr. Cristian Țibea, șeful secției de obstetrică-ginecologie de la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia. Din echipa medicală a făcut parte și medicul specialist ATI, Harambas Diana. 

„Pacienta a fost internată marți, 15 februarie, zi în care a fost operată, și a fost externată vineri. Operația de cezariană a durat aproape o oră, mai mult decât în mod normal, dar a decurs foarte bine, fără complicații. Și sarcina a avut un parcurs normal, pacienta a născut la 38 de săptămâni și 5 zile, după ce toate au decurs conform planului. Valoarea, beneficiul și bucuria nașterii unui copil depășesc aproape orice risc. Și vindecarea postoperatorie decurge foarte bine.

Refacerea depinde mult de pacientă, de capacitatea de a se vindeca, de organism, de constituție, de dorință, pozitivism și tonus psihic. Cicatricea, după a 8-a tăietură, arată foarte bine. În momentul de față nu mai există riscuri. Va urma o consultație la 6-8 săptămâni, iar în funcție de ceea ce se va observa la ecografie, pacienta va primi indicații cu privire la o posibilă viitoare sarcină dacă se mai dorește. Noi înștiințăm pacientele cu privire la riscuri, dar decizia finală este a lor”, a spus medicul primar Cristian Țibea.

Nu femeia a fost cea care a optat pentru nașteri prin cezariană. La 21 de ani, când a venit pe lume primul ei copil, situația medicală de atunci a impus acest lucru. Al doilea copil s-a născut într-un timp relativ scurt față de primul, fiind necesară din nou cezariană, în contextul în care existau și alți factori medicali. 

„Mă simt foarte bine!”, a spus pacienta vineri, în ziua externării din spital. 

„Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia transmite multă sănătate părinților și celor 8 copii ai lor!”, se mai arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a spitalului. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel