Rata nașterilor prin cezariană, peste 60%: semnal de alarmă pentru medici

Naștere
Rata nașterilor prin cezariană a depășit 60%. Emanuel Botnariu crede că ar terbui să fie un semnal de alamră pentru medici.

Rata naşterilor prin cezariană a depăşit 60%, după cum a arătat senatorul Emanuel Botnariu, membru al Comisiei pentru sănătate publică din Camera superioară a Parlamentului.

"Noi am trecut peste o perioadă de 40 de ani, s-au făcut foarte multe abuzuri, dar odată cu anul 1990 această practică - naşterea prin cezariană - a început procentual să tot crească, în aşa fel încât, pe ultima statistică de anul trecut, rata naşterilor prin cezariană a depăşit 60%, ceea ce este un semnal de alarmă pentru toţi - medici, pacienţi, autorităţi, cât şi organisme internaţionale care ne monitorizează", a declarat senatorul, într-o dezbatere care a avut loc la Parlament.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a subliniat, la rândul său, că România are indicatorii de natalitate şi de mortalitate infantilă cei mai slabi din Europa.

"Este la îndemâna medicilor specialişti să încerce să convingă femeile care nasc să nu îşi mai dorească naşterile prin cezariană fugind de frica durerii, ci să încerce să facă din acest eveniment, care este un act pur fiziologic, un eveniment natural, în care moaşa sau medicul specialist, atunci când se ivesc complicaţii, să contribuie medical", a afirmat Cojan, citat de agerpres.ro.

Ea a precizat că rata complicaţiilor este mai mare la operaţiile cezariene decât la naşterile naturale.

"Mă gândesc că putem interveni prin intermediul medicilor de familie în educaţia mamelor pentru a prefera naşterea naturală în locul cezarienelor", a arătat reprezentantul CNAS.

În opinia sa, indicaţiile de cezariană trecute în protocoalele medicale ar trebui respectate de toţi medicii.

"La îndemâna managerilor de spitale, în opinia mea, în momentul acesta, se află acele audituri clinice. Sunt la început aceste acţiuni de audit clinic în spitale pe toate secţiile. Este un standard de acreditare al spitalelor prin care colegi din specialitatea Obstetrică-ginecologie, uitându-se pe protocoalele medicale şi având la îndemână foile de observaţie clinică generală, pot să verifice dacă au fost respectate indicaţiile de operaţie cezariană. (...) Tot ce nu respectă protocolul medical să fie analizat de acest corp de auditori clinici, despre care standardele ANMCS spun că trebuie să fie format din colegi din aceeaşi specialitate. Şi atunci încercăm în felul acesta să descurajăm atât medicii ca să indice cezariana, cât şi prin educaţie, prin intermediul lor, prin educaţia femeilor să descurajăm şi mămicile să ceară cezariene", a arătat şeful CNAS.

Potrivit acesteia, Casa decontează mai mulţi bani pentru cezariene - adică 2.700 de lei pentru operaţia de cezariană şi 1.600 de lei pentru naşterea naturală.




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel