Rata de vaccinare în rândul copiilor, cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani

rata de vaccinare. FOTO Pexels @ Alena Shekhovtcova
Pandemia, dar mai ales curentul anti-vaccinist, a expus un număr tot mai mare de copii la boli care pot fi prevenite prin vaccinare, potrivit unui raport ONU.

Procentul de copii care au primit trei doze de vaccin din vaccinul diftero-tetano-pertussis (DTP 3) a scăzut cu 5 puncte procentuale între anii 2019 și 2021, notează Science Alert, citând AFP.

Acest vaccin este folosit ca marker pentru imunizare în interiorul și exteriorul unei țări. Catherine Russell directorul executiv al UNICEF a declarat că această scădere a ratei de imunizare ”este o alertă roșie pentru sănătatea copiilor”, potrivi sursei citate.

”Asistăm la cea mai mare scădere susținută a imunizării copiilor din ultima generație. Consecințele vor fi măsurate în vieți”, a adăugat ea.

Aproximativ 25 de milioane de copii au ratat una sau mai multe doze de DTP 3 în 2021, cu două milioane mai mult decât cei care au ratat în 2020 și cu șase milioane mai mult decât în 2019, ceea ce pune un număr tot mai mare de copii în pericol de boli care pot fi prevenite.

Dezinformarea, principala cauză a scăderii ratei de imunizare

Derapajul a fost atribuit mai multor factori, printre care un număr crescut de copii care trăiesc în zone de conflict, creșterea dezinformării și întreruperi ale serviciilor și aprovizionării din cauza pandemiei COVID-19 și a blocajelor care au limitat campaniile de informare.

Pandemia ”i-a obligat pe părinți și pe familii să aleagă între a pune mâncare pe masă și a-și vaccina copiii”, a declarat Kate O'Brien, director al departamentului de imunizare, vaccinuri și produse biologice al OMS.
Dintre cele 25 de milioane, 18 milioane nu au primit nicio doză de DTP 3 în cursul anului 2021, ”marea majoritate trăind în țări cu venituri mici și medii”, se arată într-un comunicat.

Etiopia, India, Indonezia, Nigeria și Filipine au înregistrat cel mai mare număr de copii care nu au primit nicio doză.

În întreaga lume, un sfert din acoperirea vaccinurilor împotriva papilomavirusului uman (HPV) realizată în 2019 a fost pierdută, o lovitură în lupta împotriva cancerelor de col uterin.

Doar 12% dintre fete sunt pe deplin protejate, în ciuda faptului că primele vaccinuri au fost autorizate în urmă cu peste 15 ani.

Observatorii au sperat că 2021 va fi un an de recuperare după blocajele din 2020 - dar, în schimb, a fost cel mai prost an pentru acoperirea DTP din 2008 și a venit pe fondul creșterii ratelor de malnutriție acută severă.

”Convergența unei crize a foametei cu un deficit de imunizare în creștere amenință să creeze condițiile pentru o criză de supraviețuire a copiilor”, se arată în declarație.

Acoperirea cu prima doză împotriva rujeolei a scăzut la 81% în 2021, de asemenea cel mai scăzut nivel din 2008 încoace.

Scăderi au fost observate în fiecare regiune, deși unele țări, inclusiv Pakistan și Uganda, au contracarat tendința negativă.

Organizațiile mondiale au făcut apel la țări să își intensifice eforturile de vaccinare de recuperare. Seturile de date detaliate pot fi accesate pe site-urile UNICEF și OMS.

Reamintim că acest vaccin se administrează la 2,4 și 11 luni de la naștere, împreună cu vaccinul pneumococic conjugat.

De ce le este părinților frică de vaccinul ROR. Dr. Boantă: Copilul trebuie urmărit mai mult timp

Vaccinarea împotriva bolilor copilăriei, dar și a altor afecțiuni, ține de sănătatea publică, aceasta aflându-se în calendarul național de vaccinare. Despre importanța vaccinării copiilor, dar și despre teama unora dintre părinți, cu privire la vaccinul ROR, a vorbit dr. Valentina Boantă, medic specialist Medicină de familie Sanador, în exclusivitate pentru DC Medical.

”Vaccinurile s-au dezvoltat, producătorii au reușit să pună într-un singur vaccin (n.r. doză) vaccinuri pentru mai multe boli. Din păcate, sau din fericire, ca să te imunizezi nu poți decât prin vaccinare sau trecând prin boală. Nu există altă cale. Clar că vaccinarea pediatrică este principala măsură preventivă. Și nu, altfel copilașii ar face toate aceste boli, care unele dintre ele sunt foarte grave, ba chiar invalidante”, ne-a declarat dr. Valentina Boantă.

De altfel, medicul a ținut să precizeze că vaccinul ROR, vaccinul combinat care protejează împotriva a 3 boli - rujeola, oreionul și rubeola, este cel mai des refuzat de părinți, chiar dacă el nu constituie o problemă pentru cel mic.

”Este un vaccin mai greuț, adică suportat de copilași puțin mai greu, pentru că el este un vaccin viu atenuat pentru trei boli eruptive grave și imunitatea dată de vaccin se consolidează în două etape. În prima etapă se fac anticorpii pentru imunitate imediată și în a doua etapă, imunitatea pe termen îndelungat. Și atunci, copilul trebuie urmărit o perioada mult mai lungă, aproape o lună și există zile când poate simula una dintre boli.

Adică poate să facă febră, o erupție ușoară, tuse, că toate sunt virusuri care se elimină respirator, și atunci părinții îl privesc mai ciudat. Plus că au fost acele discuții cu privire la conținutul vaccinului.

Nimic nu poate fi impus sau devenit obligatoriu, însă este vorba de impunerea unor limite ce țin de sănătatea publică”, a mai spus medicul.

Mai mult, continuă pediatrul, faptul că sunt imunizați cei mici nu înseamnă că aceștia nu vor mai face boala, ci doar că vor face o formă mult mai ușoară, astfel că beneficiile sunt mai mari decât efectele secundare de după vaccinare.

De altfel, dr. Boantă a subliniat importanța vaccinări din ”calendarul național”, prin prisma situației in Ucraina, cu oamenii care au fugit din calea războiului, tranzitează România, cu intenția de a ajunge în SUA sau Elveția, țări în care nu se poate ajunge fără vaccinarea împotriva ”bolilor copilăriei”.  Citește mai mult AICI.

Vezi și: Rapelul pe care trebuie să-l facem din 10 în 10 ANI. Dr. Aramă: Țările dezvoltate ale lumii o fac! Este important, există FOCARE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel