O boală tăcută și devastatoare,...
Căutarea tinereții se îndreaptă, de regulă, spre loțiuni, suplimente, seruri și diete, dar poate fi în curând o nouă opțiune care să se alăture arsenalului. Rapamicina, un medicament aprobat și utilizat în mod normal pentru a preveni respingerea organelor după o intervenție chirurgicală de transplant, poate încetini îmbătrânirea din pielea umană, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Medicină din Drexel publicat în jurnalul de gerontologie Geroscience.
Studiile științifice de bază au folosit anterior medicamentul pentru a încetini îmbătrânirea la șoareci, muște și viermi, dar studiul actual este primul care a arătat un efect asupra îmbătrânirii țesutului uman, în special a pielii - în care semnele de îmbătrânire au fost reduse. Modificările includ reducerea ridurilor și păstrarea unei mai bune elasticități a pielii - atunci când sunt administrate topic la om.
„Pe măsură ce cercetătorii continuă să caute fântâna evazivă a tinereții și modalități de a trăi mai mult, vedem potențial din ce în ce mai mare în utilizare a acestui medicament ", a declarat autorul senior Christian Sell, profesor asociat de biochimie și biologie moleculară la Colegiul de Medicină.
„Deci, am spus, haideți să încercăm pe piele. Este un organism complex cu celule imune, nervoase, celule stem - puteți afla multe despre biologia unui medicament și procesul de îmbătrânire, uitându-vă la piele", a continuat acesta.
În actualul studiu condus de Drexel, 13 participanți cu vârste peste 40 de ani au aplicat crema de rapamicină la fiecare 1-2 zile la o mână și un placebo pe cealaltă mână timp de opt luni. Cercetătorii au verificat subiecți după două, patru, șase și opt luni, inclusiv efectuarea unor test de sânge și a unei biopsii, la șase sau opt luni.
După opt luni, majoritatea mâinilor tratate cu rapamicină au prezentat creșteri ale proteinei de colagen și niveluri semnificative statistic mai mici de proteine p16, un marker cheie al îmbătrânirii celulelor pielii. Pielea care are niveluri mai mici de p16 are mai puține celule senescente, care sunt asociate cu ridurile pielii. Dincolo de efectele cosmetice, nivelurile mai mari de p16 pot duce la atrofie dermică, o afecțiune obișnuită la vârstnici, care este asociată cu pielea fragilă care se rupe ușor, vindecarea lentă după tăieturi și riscul crescut de infecție sau complicații după o vătămare.
Deci, cum funcționează rapamicina? Rapamicina blochează denumită în mod corespunzător „ținta rapamicinei" (TOR), o proteină care acționează ca mediator în metabolismul, creșterea și îmbătrânirea celulelor umane. Capacitatea rapamicinei de a îmbunătăți sănătatea umană dincolo de aspectul exterior este în continuare evidențiată atunci când analizăm mai profund proteina p16, care este un răspuns la stres pe care celulele umane îl suferă atunci când sunt deteriorate, dar este, de asemenea, un mod de prevenire a cancerului. Când celulele au o mutație care ar fi creat altfel o tumoare, acest răspuns ajută la prevenirea tumorii prin încetinirea procesului ciclului celular. În loc să creeze o tumoare, contribuie la procesul de îmbătrânire.
„Când celulele îmbătrânesc, devin dăunătoare și creează inflamații", a spus Sell. "Aceasta este o parte a îmbătrânirii. Aceste celule care au fost supuse stresului acum pompează markeri inflamatori". În timpul studiului curent, cercetătorii au confirmat că nicio cantitate de rapamicina nu a fost absorbită în fluxul sanguin al participanților.
În plus față de utilizarea actuală pentru a preveni respingerea organelor, rapamicina este prescrisă în prezent (în doze mai mari decât cea utilizată în studiul curent) pentru limfangioleiomiomatoză, o boală pulmonară rară, dar și ca medicament anti-cancer.
Rapamicina - descoperită pentru prima dată în anii '70 în bacteriile găsite în solul Insulei Paștelui - reduce, de asemenea, stresul în celule prin atacarea radicalilor liberi care provoacă cancer din mitocondrii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Gabriel Cotabiță a murit în urma unui...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...