Rafila: Nu mă aștept la mai mult de 35.000 de cazuri noi de COVID pe zi săptămâna viitoare. E posibil ca în ATI, cazurile grave să fie date de tulpina DELTA

Pacienti ATI       Imagine cu rol ilustrativ
Ministrul Sănătății, prof dr Alexandru Rafila, a explicat că am atins deja vârful acestui al 5-lea val și că de acum numărul cazurilor ar trebui să înceapă să scadă treptat. Pentru săptămâna viitoare, specialistul nu crede că vom avea mai mult de 35.000 de cazuri noi de COVID pe zi. 

„Avem această corelație între situația cazurilor care se înregistrează duminica, măsurând situația de sâmbătă, și cea a cazurilor de marți. Totdeauna am avut valori în general de două ori mai mari marți decât duminică, pentru că este sfârșit de săptămână, și astăzi ați văzut că am avut în jur de 16.500 de cazuri, nu mă aștept ca marți să fie mai mult de 35.000 de cazuri, oricum sensibil mai puțin decât în urmă cu o săptămână, în aceeași zi”, a explicat prof dr Alexandru Rafila, în această seară. 

Numărul persoanelor internate la ATI poate să crească

Ministerul Sănătății atrage însă atenția că asta nu înseamnă că nu va crește numărul persoanelor internate la secțiile de Terapie Intensivă destinate COVID, pentru că există un decalaj între momentul, infectării, diagnostic și dezvoltarea formei grave de boală. 

„Avem ocupate peste 1.000 de paturi la ATI, noi avem un total disponibil la nivel național pentru pacienții  COVID, nu pentru toate categoriile de pacienți, care au urcat în valul patru la puțin peste 1.800 de paturi, și dacă sigur va exista un decalaj între momentul stabilizării și respectiv scăderea numărului de cazuri și situația de la ATI este un decalaj de circa 10-14 zile, e și normal să fie așa, pentru că oamenii fac forme complicate după un timp de la diagnosticare, și cred că până la sfârșitul acestei luni și situația de la ATI va intra pe un trend descrescător”, a punctat prof dr Alexandru Rafila. 

Pacienții internați din cauza tulpinii  DELTA sau OMICRON?

O mare dilemă este însă ce tulpină de  coronavirus este „vinovată” de numărul mare al persoanelor internate în secțiile de Terapie Intensivă, iar profesorul Rafila spune că pentru a elucida acest mister a fost declanșat un studiu național de secvențiere genetică, cu probe de la pacienți ATI din toată țara, pentru a vedea exact dacă dă vina pe OMICRON sau pe DELTA. 

„Săptămâna viitoare vă voi da răspunsul exact la acestă întrebare. Noi am declanșat un studiu pentru secvențierea tulpinilor de la pacienții internați în ATI, în cursul săptămânii care tocmai s-a încheiat am recoltat câteva sute de probe de la acești pacienți, din mai multe zone din țară, exact în acest scop, ca să vedem dacă la ATI există o majoritate a cazurilor în dreptul tulpinii OMICRON sau în dreptul tulpinii DELTA.

Nu are rost să fac speculații, cred că este o proporție semnificativă de infecții cu tulpina Delta, dar, repet, până nu avem rezultatele studiului secvențierii care este realizat la  Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, deci toate probele au fost duse într-un singur loc tocmai ca să avem o uniformitate a testării”, a arătat ministrul Sănătății, în direct la Antena3. 

Specialistul a arătat că există posibilitatea ca mare parte a cazurilor de infectare cu coronavirus să fie  date de tulpina OMICRON, și în schimb majoritatea cazurilor de persoane internate în secțiile ATI să fie de fapt date de infectarea cu tulpina DELTA. 

„Există posibilitatea, evident. Gândiți-vă la ce s-a întâmplat în valul patru, în octombrie-noiembrie 2021 cu tulpina Delta când practic secțiile de Terapie Intensivă au fost copleșite, s-ar putea să se întâmple și acum, dar în mult mai mică măsură.

Tulpina cea mai transmisibilă OMICRON produce mult mai multe îmbolnăviri, însă cazurile grave sunt în dreptul tulpinii DELTA, și având în vedere evident și proporția de persoane vaccinate din România, avem încă o proporție care este îngrijorătoare la ATI, însă pe măsură ce tulpina DELTA va dispărea din circulație și lucrul ăsta este evident și număru de cazuri internate la ATI datorate acestei tulpini va scădea în consecință”, a declarat prof dr Alexandru Rafila. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel