Zgomotul alimentar, o preocupare...
„Puțini cer la acest moment azil pentru a rămâne sub egida unui azilant. Sunt câteva zeci până acum”, a spus Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr Raed Arafat, la Vama Siret.
Secretarul de stat Ministerul de Interne ucrainenii care vin în România nu sunt obligați să stea în taberele de refugiați, dacă se găsesc locuri de cazare, pot merge acolo.
„Depinde dacă au acte, dacă au fost verificați, toate aceste aspecte se rezolvă în comun cu colegii de la Poliția de Frontieră și Inspectoratul General de Imigrări. Mai este un lucru pe care l-am discutat cu colegii de la Poliția de Frontieră: dacă aici se va aglomera mult, au fost aduse microbuze de control de frontieră care au toată infrastructura necesară de control și este posibil ca o parte să fie duși în coloană tabără și să fie acolo făcut controlul de frontieră pentru decongestionarea zonei de aici. La momentul acesta nu este nevoie. Dacă se va întâmpla, e pregătit și acest lucru”, a mai spus Raed Arafat.
Șeful DSU a subliniat că sunt foarte mulți români care doresc să-i sprijine pe ucrainenii care vin în România, precizând că aceștia trebuie să ia legătura cu autoritățile responsabile.
„Sunt foarte mulți care vor să vină și să sprijine și apreciem asta foarte mult. Sunt foarte mulți care ne cer să vină aici cu mâncare, cu alimente, cu diferite chestii. S-a stabilit un grup de lucru care coordonează acest aspect între cancelaria premierului, DSU, care să-i coordoneze pe cei care vor să doneze sau să vină cu suport, ca să putem să venim cu el la nivelul în care este nevoie de acest lucru. La acest moment, nu putem vorbi de o criză umanitară pe partea României, motiv pentru care toți care vin cu mâncare la pachete.... Riscul este ca o parte din această mâncare să rămână nefolosită sau să se strice. (...) Iau legătura cu autoritățile care sunt responsabile. De exemplu, la nivelul județului Suceava există un centru de comandă, să ia legătura cu grupul care se ocupă de legătura cu societatea civilă și cu ei se poate organiza acest lucru. La acest moment, avem deja locuri de cazare stabilite cu biserica, peste 400 de locuri într-o mănăstire, mai sunt multe alte locuri care sunt identificate, tabăra va fi o chestie temporară, unde nu se stă mai mult de 72 de ore și după asta se duc către locurile de cazare, fie din județul Suceava, fie din județele limitrofe”, a explicat șeful DSU.
Dr Raed Arafat a precizat că cei care vin în România trebuie să apeleze „la cei care sunt îmbrăcați în echipamente ISU sau din partea societății civile”.
„Sunt oameni aici care asigură asistență, care sunt îmbrăcați în echipamente ISU sau din partea societății civile, Crucea Roșie, etc. Poți să-i vezi. Dacă vine cineva care nu știi cine este, nu știi ce caută, atunci trebuie să ai grijă și să te protejezi”, a afirmat secretarul de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...