De ce să apelezi la medicamente...
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a vorbit, duminică seara, despre cum se vaschimba viața românilor după mdata de 15 mai. Toată lumea aștepată ca de la această dată să se relaxeze restricțiile, însă Raed Arafat a atras atenția că măsurile sunt încă în analiză, unele putând fi modificate, dar că la început vor fi luate măsurile cu cel mai mic risc. „Școlile se vor deschide în septembrie, nu cred că se va reveni, a fost anunțat oficial. Copiii sunt cel mai puțin vulnerabili, problema e că pot să fie vectori de transmitere, către profesori sau părinți și bunici. Este foarte greu să faci într-o școală distanțare, să ții în pauză să nu interacționeze copiii”, a subliniat șeful DSU, la Digi24.
Purtarea măștii, obligatorie în unele locuri
Schimbarea majoră, a mai spus el, se referă la purtarea măștii. „Când am ieșit de acasă deja nu mai este ca înainte, folosim transportul public, trebuie să avem masca la noi”. De asemenea, a atrasatenția la posibilitatea de a se infecta chiar de la măști, în anumite condiții. „Va trebui să ne obișnuim, la metrou, la transport public, va trebui să devină o condiție ca să urci. Legal, dacă nu ai masca, conducătorul auto trebuie să se uite, la toate mijloacele de transport aglomerate. Eu în mașină de serviciu - dacă sunt cu șoferul suntem cu masca pe față. Dacă sunt singur, nu sunt cu mască. Dacă călătoresc persoane din aceeași casă, nu trebuie. Dacă iei un coleg pe drum, trebuie și ai și tu și el. Și la supermarket - probabil se vor gândi că e un lucru care să-l dea clienților, dacă vrea să vină înăuntru”, a subliniat Raed Arafat. „Trebuie să fie o chestie de educație, nu trebuie să vii să zici: te amendez, dacă nu porți masca”, a mai spus el.
El a mai vorbit și despre distanța de la locul de muncă: „Dacă pui 30 de persoane într-o sală, apropiat, fără mască, e deja pericol”.
În ceea ce privește dezinfectantul, el a recomandat folosirea lui când simțim că este necesar, sau spălatul pe mâini minim 20-30 de secunde. „Dacă ating suprafețe necunoscute, am pus mâna, când m-am urcat în mașină am scos dezinfectantul, pe bază de alcool. Este și spălatul cu apă și săpun, minim 20-30 de secunde, că nu toată lumea are bani pentru dezinfectant, cum vii de la metrou, de afară, imediat te-ai spălat”, a spus Arafat.
În ceea ce privește aglomerarea de la metrou, el a spus că pentru a scădea aglomerație este nevoie și de creșterea mijloacelor și la suprafață, dar și că este posibilă intrarea la metrou „pe rând”. El a mai spus că este posibil un program de lucru defazat, adică oamenii să vină la muncă la ore diferite, sau lucrul de acasă, acolo unde se poate. „Cel puțin câteva luni va trebui să mergem așa, să ne obișnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu, să ajungem să ne obișnuim ca cineva să ne ia temperatura - e posibil să fie o măsură luată legal. Eu când întru în MAI mi se ia temperatura, de către jandarm, chiar dacă sunt secretar. Dacă e de la 37 în sus, nu mai intru”, a spus Arafat.
Soluții pentru birourile de tip open-space
Secretarul de stat a spus că există soluții și pentru birourile de tip open-space.
„Se lucrează la INSP cu alți colegi, deja avem câteva recomandări care vor fi validate, cum se se procedeze. Ne vom schima stilul nostru după ce încep măsurile de relaxare. Dar asta nu înseamnă că ne punem masca și mergem peste tot”, a spus el. „Ce nu înțelegea lumea: unii, iarăși, că asta e gripă obișnuită, dați drumul la tot, relaxați. Să repetăm: nu este o gripă obișnuită, este o boală la care în acest moment nu avem pentru ea tratament, nu avem vaccin. Problema principala este modul în care poate impacta sistemul sanitar și economia. Înainte de emisiune am avut un briefing și avem un număr de pacienți în secțiile ATI, care crește, scade. Gândiți-vă acest număr să fie de 3-4 ori mai mare, numărul de persoane infectate să fie mai mare, să stea acasă, și să aibă contacți de 4-5 ori mai mult, ce economie mai ai? Pentru că așa e impactată economia. Când boala scapă de sub control vor fi uzinele și altele foarte impactate. Redeschiderea - parțială și treptată”, a spus Raed Arafat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce să apelezi la medicamente...
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...