Raed Arafat: avem un vid legislativ acum. E o problemă

Raed Arafat a declarat că este nevoie urgent de legea care privește internările și că acum avem un vid legislativ. 

Raed Arafat a explicat la TVR de ce trebuie să apară cât mai repede legea la care se lucrează acum și care privește pacienții cu COVID-19. În special cei fără simptome, după decizia CCR, au cerut să fie externați, însă secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a spus că, din păcate, sunt foarte mulți dintre ei care au simptome ușoare, dar care sunt contagioși și care acum nu pot fi izolați.

„Trebuie să fie scoasă legea pentru că noi avem un vid acum (legislativ, n.r.) faptul că sute de persoane care au refuzat internarea - chiar simptomatici fiind - și sunt în stradă, nici măcar în izolare la domiciliu, e o problemă. Și atunci trebuie corectată cât mai repede.
La acest moment avem oameni pozitivi, asimptomatici sau ușor simptomatici, unii dintre ei chiar foarte bine simptomatici, care au semnat și au refuzat internarea și au plecat acasă, dar care nici nu există o măsură prin care să poți să-i ții în casă și să-i monitorizezi, cel puțin asta spun juriștii noștri, până nu se rezolvă legislativ. Problema nu este numai pe COVID-19, dar dacă în lege scrie ceva de internarea obligatorie - dar asta se face după definiția de caz, definiția de caz și regulile de internare pentru fiecare boală se stabilește prin definiția de caz și ordinul de ministru al cazului respectiv – deci ce scrie în lege despre internarea obligatorie nu înseamnă că la COVID-19 va fi obligatorie internarea pentru oricine. Asta se stabilește prin ordin de ministru în baza descrierii cazului și a contextului cazului respectiv”, a spus el.

El a mai arătat că persoanele asimptomatice pot fi contagioase.

„Nu susțin internarea asimptomaticilor, susțin izolarea asimptomaticilor de persoane care nu sunt purtătoare, inclusiv în rândul familiei, pentru că asimptomaticii – și asta arată studiile – transmit și infectează. Și este un studiu că peste 50% din infectări cu COVID-19 sunt cauzate de persoane asimptomatice. Persoanele asimptomatice nu înseamnă că nu transmit boala. Asta nu se înțelege de către omul de rând. Unii au vrut să transmită că asimptomaticul e normal total. Nu! Asimptomaticul are în organism virusul, poate să-l transmită. Studiile arată că transmiterea se face la presimptomatic și asimptomatic. Trebuie să fie clar că persoana, dacă ajunge acasă, se separă de familie. Că respectă regulile”, a mai declarat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel