Radiografia, afecțiuni în care este indicată investigația

Radiografia este o investigație medicală care presupune înregistrarea pe film fotografic special, cu ajutorul razelor X sau gamma, a unei porțiuni din corp. Iată care sunt indicațiile și particularitățile ei. 

Radiografia este o imagine a interiorului corpului cu ajutorul raxelor X sau gamma. Ma pe șleau, dacă medicul sau dentistul vă spun că aveți nevoie de o radiografie, este timpul ca oasele dumneavoastră să „zâmbească" pentru un aparat foto mai special.

Medicii le folosesc pentru a diagnostica:

- Oase rupte,

- Articulații dislocate,

- Artrită,

- Durere abdominală,

- Cancer,

- Carii dentare.

Medicii pot utiliza, de asemenea, radiografia pentru a găsi un obiect pe care un copil l-a înghițit sau pentru a vă verifica plămânii pentru semne de pneumonie sau tuberculoză.

Ce se întâmplă în timpul unei radiografii

Cele mai multe radiografii nu necesită pregătire specială. Medicul vă poate cere să vă scoateți bijuteriile, ochelarii sau orice obiecte metalice ori haine care ar putea împiedica realizarea imaginii, arată specialiștii de la WebbMd.com.

Radiografia se poate face în timp ce pacientul să în picioare sau culcat, în funcție de zona examinată a corpului. Principiul e simplu: avem un tub cu raxe X deasupra sau în dreptul unei mese, iar în spatele acesteia într-un sertar special, un film fotografic special.

Practic, aparatul trimite un fascicul de radiații prin corpul tău. Oasele care sunt dense, blochează fasciculul, astfel încât acestea apar ca albe pe film. Radiația trece de asemenea prin țesuturi mai moi, cum ar fi mușchii și grăsimile, care apar în nuanțe de gri în raze X. Aerul din plămâni va arăta negru în imagine.

Nu veți simți nimic în timpul unei radiografii, dar poate fi destl de greu să stați nemișcat, iar masa de examinare nu e întotdeauna confortabil.

Uneori, medicul are nevoie de un contrast mai mare pentru a vedea clar ce se întâmplă în interior, motiv pentru care asistenta vă poate da o substanță de contrast, cu bariu sau iod. O veți înghiți sau vă poate fi injectată.

Radiografia ar putea dura doar câteva minute - pentru una osoasă - sau chiar mai mult de o oră pentru probleme mai complicate.

Este radiografia sigură?

Radiografia este una dintre cele mai vechi și cele mai comune forme de imagistică medicală. Medicii spun că beneficiul de pune diagnosticul corect depășește riscurile. Totuși, există câteva aspecte de siguranță pe care trebuie să le luați în considerare.

Risc ușor de cancer. Prea multă expunere la radiații poate provoca cancer, dar cantitatea de raze X este în general scăzută. Adulții sunt mai puțin sensibili la radiații decât copiii.

Copiii și razele X. Dacă un copil are nevoie de o radiografie, tehnicianul îl poate imobiliza ca să se asigure că rămâne nemișcat, lucru care nu-I va face rău ci va împiedica expunerea repetată. Dacă stați în cameră cu el, ca părinte sau însoțitor, veți purta un șorț de plumb pentru a preveni expunerea la radiații.

Sarcina. Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți gravidă sau credeți că ați putea fi. El poate folosi un alt test de imagistică, astfel încât bebelușul dvs. să nu fie expus la radiații.

Reacția adversă la agentul de contrast. Este o șansă să ai o reacție alergică, dar aceasta este rară. Întrebați-vă medicul ce simptome să urmăriți. E bine ssă-I spuneți dacă aveți dureri, umflături sau roșeață la locul unde s-a făcut injecția.

Ce nu arată radiografia

Radiografiile sunt excelente pentru a verifica dacă există oase rupte sau dinți cariați, dar alte teste de imagistică sunt mai bune dacă aveți leziuni musculare sau de tendoane.

Medicul poate să recomande un RMN în loc de radiografie pentru a diagnostica leziuni cum ar fi o ruptură a ligamentelor în genunchi. RMN-ul arată, de asemenea, fracturile sau fisurile osoase foarte mici, care nu apar la radiografii. RMN-urile sunt un instrument bun pentru a vedea și rănile coloanei vertebrale, deoarece medicii văd atât oasele din coloană, cât și măduva spinării.

De asemenea, medicii pot cere un CT. Acestea sunt adesea folosite în camerele de urgență și la persoanele în vârstă care pot avea un șold rupt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel