Radioembolizarea, cum funcționează. Conf. dr. Mirela Gherghe: Se adresează hepatocarcinomului, dar și metastazelor de carcinom colorectal

radioembolizarea - FOTO: Freepik@salsabelmkhater6
EXCLUSIV
Această procedură minim invazivă utilizată în tratamentul cancerului de ficat. Are multiple avantaje pentru pacient.

În urmă cu două săptămâni un pacient a fost supus unei intervenții de radioembolizare în cazul hepatocarcinomului. Această tehnică avansată implică utilizarea microsferelor marcate cu izotopul radioactiv Itriu 90, care sunt introduse direct în arterele hepatice prin intermediul cateterismului intraarterial.

Radioembolizarea, cum funcționează

Conf. dr. Mirela Gherghe, medic primar medicină Nucleară, a explicat, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL cum funcționează radioembolizarea.

"În acest caz folosim microsfere marcate radioactiv cu Itriu 90. Acest produs îl avem înregistrat de câțiva ani în România. După o pregătire îndelungată am reușit să administrăm acest tratament la primul pacient din România.

Este un tratament care se adresează hepatocarcinomului, dar și metastazelor de carcinom colorectal și administrarea se face intraarterial prin cateterizarea selectivă a sistemului arterial hepatic.

Prin această metodă, în pregătirea etapei terapeutice se face administrarea unei substanțe radioactive marcată cu un izotop mai blând, care nu iradiază pacientul mai mult decât o radiografie, prin care facem maparea leziunii tumorale.

Adică, introducem prin același cateterism selectiv macroagretate de albumină umană marcate cu Tehcnețiu, adică izotopul pe care îl folosim în mod obișnuit la scintigrafiile osoase", a explicat conf. dr. Mirela Gherghe, medic primar medicină Nucleară, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Vezi și: Radioembolizarea, tratament inovator pentru hepatocarcinom. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Se face și în unele forme de metastaze sau de tumori hepatice. Înseamnă un progres

Procedura de radioembolizar

Sub ghidaj imagistic, un cateter este introdus în artera femurală (de obicei prin artera femurală) și avansat până la arterele hepatice care alimentează tumora. Microsferele radioactive sunt apoi injectate prin acest cateter direct în arterele hepatice.

"În urma acestei administrări vom vedea distribuția acelor macroagregate în tumoră și, mai ales, dacă ele migrează nedorit prin anumite șunturi hepato-pulmonare în plămân sau, mai rar, în stomac, pancreas sau intestin.

Dacă noi vedem în această etapă pregătitoare că există acest tip de șunturi, vom avea și migrarea sferelor radioactive în momentul terapeutic. Migrarea în plămân, stomac, intestin este nedorită pentru că expune pacientul la efecte adverse, la iradierea nedorită a acestor organe, cu repercursiuni", a mai explicat conf. dr. Mirela Gherghe, medic primar medicină Nucleară.

Când nu este indicată radioembolizarea

Dr. Mirela Gherghe subliniază importanța monitorizării post-tratament, utilizând tehnici avansate de imagistică moleculară (SPECT sau PET-CT) pentru a verifica localizarea precisă a microsferelelor radioactive și răspunsul terapeutic.

"Dacă observăm un șunt hepato-pulmonar mai mare de 20%, această terapie nu mai e indicată. Dacă lucrurile decurg bine și șuntul hepato-pulmonar este minim sau absent și nu avem nici acest reflux de agretate în stomac sau intestin, atunci indicația este clară de a face acest tip de tratament la pacienți cu hepatocarcinom", a mai explicat conf. dr. Mirela Gherghe.

Vezi și: Incontinența urinară de efort: simptome și cauze. Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu: Este tipică pentru femei. Pierd urină când tușesc, strănută sau se ridică de pe scaun

Monitorizări atente

"Așa s-a întâmplat la pacientul pe care l-am tratat acum două săptămâni. Nu exista niciun fel de șunt, terapia s-a administrat în condiții de siguranță. După fiecare etapă, atât după etapa pregătitoare, cât și după etapa terapeutică, verificăm imagistic, prin examinări  SPECT sau PET-CT dacă aceste sfere s-au localizat strict în tumoră sau a existat o migrare în alte locuri decât ne-am fi dorit.

Avantajul metodei este că, pe lângă embolizarea parțială a acestor artere care hrănesc tumora hepatică avem și iradierea, care este pe termen lung. Itriu 90 are un timp de înjumătățire de 2,67 de zile și atunci noi administrând o doză mare de izotopi radioactivi care emite energie Beta cu valori mari, ceea ce duce la iradierea selectivă a tumorii cu efecte minime asupra parenchimului sănătos din jur.

Asta pentru că radiația Beta are un parcus în țesuturi de doar câțiva milimetri, 2-3 mm. riscul de a iradia parenchimul sănătos din jur este minim.

Al doilea avantaj este că având în vedere timpul de înjumătățire lung, iradierea se întinde pe zile în șir, după ce au fost administrate sferele, până la o lună, iar efectul terapiei îl evaluăm la minim o lună de la administrare, a explicat conf. dr. Mirela Gherghe, medic primar medicină Nucleară, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum să obții mai multă energie în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel