Rădăcina de țelină, beneficii surprinzătoare. De ce este important să o consumi crudă

Rădăcina de țelină - Foto: Freepick
Rădăcina de țelină oferă beneficii surprinzătoare sănătății. Poate fi consumată atât crudă, cât și gătită.

Rădăcina de țelină este încărcată cu vitamine și minerale importante care pot oferi beneficii impresionante pentru sănătate. Mai mult, este extrem de versatilă și poate fi ușor încorporat în dieta ta ca alternativă la cartofi și alte legume rădăcinoase.

Țelina este bine cunoscută pentru aspectul său ciudat. Rădăcina sa netedă, albă, este similară cu un cartof. Țelina este populară în regiunile din Europa de Est și de Nord ca legumă rădăcinoasă de iarnă și este frecvent utilizată în salate, supe, caserole și tocane. 

Gustul său seamănă cu cel al părții superioare a tulpinii de țelină și poate fi mâncată crudă sau gătită.

Țelina crudă are o textură crocantă, ceea ce o face perfectă pentru a fi adăugată la salate. Când este gătită, este puțin mai dulce și funcționează bine sub piure, coaptă, prăjită sau fiartă.

Deși sezonul său de vârf este septembrie-aprilie, țelina este în general disponibilă pe tot parcursul anului.

Rădăcina de țelină, profil nutrițional

 

Țelina este un centru de putere nutrițională, plină de fibre și vitaminele B6, C și K. Este, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți și minerale importante, cum ar fi fosforul, potasiul și manganul.

Este important să rețineți că gătitul țelinei poate provoca unele pierderi de vitamine - de exemplu, fierberea țelinei reduce conținutul de vitamina C cu cel puțin 50%.

Nu este clar cum afectează gătitul vitamina K. Cu toate acestea, metodele alternative de gătit - cum ar fi aburirea - pot preveni unele pierderi de vitamine.

Cu doar 5,9 grame de carbohidrați pe 3,5 uncii (100 grame) de legume fierte, țelina este o alternativă mai sănătoasă, cu carbohidraţi mai puțini la cartofi.

În plus, o porție crocantă, proaspătă, de 3,5 uncii (100 de grame) de țelină crudă are doar 42 de calorii și 0,3 grame de grăsimi - ceea ce o face un excelent aliment cu conținut scăzut de calorii

Rădăcina de țelină, beneficii pentru sănătate

 

Datorită bunei sale aprovizionări cu anumiți nutrienți și antioxidanți, țelina poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate.

Rădăcina de țelină, conținut ridicat de antioxidanți

Țelina este ambalată cu antioxidanți, care sunt antiinflamatori - acționează prin luptă împotriva radicalilor liberi dăunători, protejând astfel celulele sănătoase de daune.

În acest sens, ele pot proteja împotriva multor afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și Alzheimer. Acestea pot oferi chiar efecte anti-imbatranire.

Țelina - în special crudă - este, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, care acționează ca un antioxidant și vă poate întări sistemul imunitar.

Rădăcina de țelină menține sănătatea inimii

Țelina este bogată în potasiu și vitamina K, care sunt importante pentru sănătatea inimii. Potasiul poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale prin neutralizarea efectelor negative ale aportului ridicat de sare la persoanele sensibile.

De fapt, consumul de niveluri mai ridicate de potasiu a fost legat de un risc mai mic de probleme de sănătate, cum ar fi accident vascular cerebral. O meta-analiză a 16 studii observaționale a constatat că un aport mai mare de potasiu a fost asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral cu 13%.

Vitamina K poate reduce riscul bolilor de inimă prin prevenirea acumulării de calciu în vasele de sânge. O astfel de acumulare poate provoca vasele de sânge să se îngusteze.

Țelina conține, de asemenea, vitamina C, care poate îmbunătăți funcția vaselor de sânge și grăsimile din sânge la anumite persoane, cum ar fi cele cu diabet zaharat sau cu niveluri scăzute de vitamina C din sânge.

Rădăcina de țelină poate îmbunătăți digestia

Țelina este clasificată ca un aliment bogat în fibre. Consumul de fibre dietetice poate ajuta digestia, metabolismul și mișcările intestinului. La rândul său, acest lucru poate proteja împotriva anumitor boli, cum ar fi cancerul de colon.

Dovezile arată că un aport suficient de fibre este esențial pentru hrănirea bacteriilor intestinale benefice, care sunt extrem de importante pentru multe aspecte diferite ale sănătății, cum ar fi protejarea împotriva diabetului și obezității.

Rădăcina de țelină, benefică pentru sănătatea oaselor

Țelina este o sursă bogată de fosfor și vitamina K, care sunt importante pentru a menține oasele sănătoase. Vitamina K acţionează prin promovarea absorbţiei calciului şi prevenirea pierderii osoase.

O analiză a cinci studii observaționale a constatat că persoanele cu cel mai mare aport de vitamina K au avut un risc cu 22% mai mic de fracturi decât cele cu cel mai mic aport. O altă revizuire a 7 studii a observat că suplimentarea cu 45 mg de vitamina K zilnic redus riscul de fractură de șold cu 77%.

Mai mult, pe lângă calciu, corpul tău are nevoie de un nivel adecvat de fosfor pentru a întări oasele. Studiile observaționale au constatat că un aport mai mare de fosfor este asociat cu o sănătate osoasă mai bună și un risc redus de osteoporoză.

Rădăcina de țelină, proprietăți anticancerigene

Țelina este bogată în vitamina K, care poate avea proprietăți anticancerigene. Mai multe studii pe animale și eprubetă au descoperit că vitamina K a redus creșterea și răspândirea celulelor canceroase

Un studiu observațional de amploare efectuat pe mai mult de 24.000 de persoane a constatat că vitamina K2 a fost asociată cu un risc redus de a dezvolta și de a muri din cauza cancerului.

În plus, o revizuire a cinci studii la persoanele cu cancer care au suferit o intervenție chirurgicală a constatat că suplimentarea cu vitamina K după o intervenție chirurgicală a îmbunătățit ușor supraviețuirea generală după un an.

Rădăcina de țelină, cum să o încorporezi în alimente

Crudă sau gătită, țelina este o legumă extrem de versatilă. Poate fi folosită ca bază pentru salate și poate fi gătită sub formă de piure, caoptă, prăjită sau fiartă.

Iată cum să încorporezi țelina în dieta ta.

 

Pentru o aromă optimă, alegeți o țelină de dimensiuni medii - 8-10 cm în diametru - cu o suprafață netedă, uniformă. Evitați rădăcinile cele mari, grele, care sunt decolorate sau au fisuri de suprafață.

Asigurați-vă că centrul său nu este gol, ceea ce este un semn că țelina este de slabă calitate.

Mai mult, cu cât legumele sunt mai proaspete, cu atât aroma de țelină este mai puternică.

Pentru o durată de valabilitate optimă, depozitați țelina într-o pungă de plastic în interiorul compartimentului de legume al frigiderului.

Pentru a o pregăti pentru gătit, spălați și frecați legumele pentru a îndepărta orice murdărie.

Apoi, îndepărtați cu grijă pielea aspră cu un cuțit ascuțit sau un decojitor de legume.

Rădăcina de țelină, cum să o gătiți

 

Țelina poate fi consumată crudă sau gătită și preparată ca garnitură.

Iată câteva sfaturi de servire:

Adăugați bucăți crude de rădăcină de țelină în salate.

Se fierbe și se pasează legumele ca alternativă la cartofi sau alte legume rădăcinoase.

Adăugați rădăcina de țelină la supe, sosuri, plăcinte şi tocănițe.

Se taie în bucăți în formă brută, țelina se fierbe de obicei în aproximativ 20 de minute și se prăjește în aproximativ 40 de minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel