Schimbările extreme de temperatură...
Răceala și gripa sunt afecțiuni respiratorii comune, caracterizate de simptome precum tuse, strănut, congestie nazală și febră, afectând adesea calitatea vieții pacienților.
Infecțiile cu virusuri respiratorii precum gripa și răceala pot fi prevenite în mare măsură prin igienă adecvată, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor și evitarea contactului cu persoanele bolnave.
În ceea ce privește tratamentul, ar trebui să conștientizăm că în unele situații avem posibilitatea de a ne trata la domiciliu, fără a avea nevoie de o prescripție medicală, în cazul în care suferim de o răceală.
Este adevărat, însă trebuie să fim atenți la extremele situații. Din păcate, există persoane care se confruntă cu situații de urgență medicală și ar trebui să se prezinte la camera de gardă, fie din cauza vârstei înaintate, fie din cauza unei vârste prea fragede cum este cazul copiilor mici sau chiar din cauza bolilor cronice care pot avea consecințe grave.
Potrivit medicului Adrian Marinescu, de obicei, aceste persoane ajung la camera de gardă într-un stadiu avansat, cu complicații, în timp ce cei mai tineri, fără afecțiuni asociate, pot gestiona ușor o răceală ușoară.
Foto: Freepik @stockking
"Da, e adevărat, numai că ei sunt extremele. Din păcate, sunt oamenii care reprezintă urgențe medicale și ar trebui să ajungă la o cameră de gardă pentru că sunt în vârstă, pentru că e vorba de copii mici, pentru că au boli cronice care pot fi serioase.
Acele persoane de obicei ajung foarte târziu cu complicații și cei care, dimpotrivă, sunt tineri, n-au boli asociate, au ușoară răceală. Acele persoane nu ar trebui să ajungă la camera de ardă din primul moment.
Ar trebui să rezolve acasă, ar putea lua legătura cu medicul de familie sau dacă e un copil cu medicul pediatru. Să știi că de multe ori și un simplu telefon ajută, ne poate orienta dacă într-adevăr putem fi monitorizați acasă sau nu.
Cumva trebuie să avem grijă cu extremele. Să ajungem când e nevoie la camera de gardă, unde, din păcate, timpii de așteptare au crescut mult în perioada asta. Și nu doar la spitalele de boli infecțioase cred că în orice spital din România, la camerele de gardă e o presiune mare în primul rând infecțiile respiratorii, și când să stăm acasă și să avem răbdare, că s-ar putea ca lucrurile s se rezolve destul de repede", a declarat Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecțioase, la Antena 3 CNN.
În plus, de cele mai multe ori, alegem să ne tratăm singuri și după ureche, nu numai după prescripție medicală sau după ce ne spune medicul nostru de familie. Astfel, majoritatea ajung să ia pentru răceală sau gripă și paracetamol, și ibuprofen, și aspirină în același timp.
De ce nu e bine să facem lucrul acesta?
"Bine, facem și multe alte lucruri - luăm antibiotice...
Discuția e așa: dacă avem o răceală banală, nu ne trebuie nimic. Nu trebuie să luăm nici antiinflamator, nici paracetamol. Până la urmă, Paracetamolul îl iau fie ca antitermic, ca în febră, fie că vreau să rezolv o anumită durere, durere de o intensitate mică. În condițiile în care nu le am pe astea, nu am de ce să iau paracetamol. Nu am de ce să amestec antiinflamatorul cu paracetamol.
Nu am de ce să iau și aspirina în plus.
Deci cred că ar trebui să ne gândim ce face fiecare.
Apropo de antiinflamator, pe care, de exemplu, pot să-l iau în gripă sau în momentul în care am o stare proastă și mă gândesc că este un sindrom inflamator.
Dacă fac febră pot să iau o paracetamol. Dar atenție, nu iau paracetamol fără număr, pentru că s-ar putea să vorbim de intoxicație.
Încă o discuție interesantă - dacă în momentul în care sunt răcit și consum alcool în cantitate mare, iau și paracetamol, riscul de toxicitate crește.
Asta pentru că de multe ori luăm cu alcool orice medicament, inclusiv antibioticele.
Dacă luăm aspirină într-o doză foarte mică, sigur nu ridică problemele dacă n-avem niște probleme digestive preexistente, dar de obicei nu facem așa. Luăm suficient de des încât să apară acele reacții adverse. Mai luăm și paracetamol și aspirină, și antiinflamator și nu are nicio logică.
Deci cred că trebuie să fim răbdători și să plecăm de la ideea că o răceală banală nu are nevoie de nimic și că dacă e mai mult de atât, fie ajungem să ne testăm și, dacă e gripă, de exemplu, să luăm un tratament antiviral, fie să luăm aceste medicamente, dar nu împreună și într-o doză care să fie totuși corectă.
Nu știm cum să facem, întrebăm medicul de familie sau un alt medic", a conchis medicul Adrian Marinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...
Uite trucul simplu care îți usucă...