Quinoa, cereala fără GLUTEN. Ce conține acest aliment MINUNE și cum o GĂTIM

quinoa FOTO: Unsplash @ella olsson
Ce este quinoa și care sunt beneficiile acesteia? Cum o putem consuma?

Quinoa este o cereală populară în Occident, iar în ultimii ani a devenit din ce în ce mai populară și în România. Datorită conținutului crescut în proteine, quinoa este un înlocuitor de carne în perioada postului sau pentru persoanele vegetariene/vegane. Consumul de quinoa are o mulțime de alte beneficii pentru sănătate, printre care se numără și prevenția afecțiunilor cardiovasculare.

Ce conține?

Potrivit WebMD, această cereală conține toți aminoacizii esențiali corpului. De asemenea, quinoa conține numeroși antioxidanți și fibre și este o sursă de mangan, fier, acid folic, magneziu, Vitamina B1, cupru, fosfor, potasiu și zinc. 

Proprietăți antiinflamatorii

Datorită compușilor "minune", quinoa are rol antiinflamator. Un studiu arată că în compoziția sa, quinoa conține peste 193 de metaboliți secundari, care includ acizi fenolici, flavonoizi, triterpene etc. Aceștia mențin funcționalitatea organelor interne și au rol antimicrobian, antioxidant, anti-cancer, antidiabetic și antiinflamator.

Din păcate, procesele inflamatorii există în majoritatea bolilor, mai ales în cele cronice, iar oprirea inflamației este unul dintre scopurile tratamentelor.

Nu conține gluten

Quinoa este una dintre puținele cereale care nu conțin gluten. Aceasta poate fi un aliment de bază în dieta persoanelor cu intoleranță la gluten, mai ales că unul dintre riscurile asociate consumului de gluten este boala celiacă. Citește mai multe aici: Boala celiacă: cauze, simptome, tratament. Ce rol are GLUTENUL în apariția bolii

Sănătatea sistemului digestiv

Quinoa este bogată în proteine, fibre, vitamine, minerale și principii bioactive. Aceste proprietăți au efecte evidente asupra funcționalității sistemului digestiv. Consumul de quinoa reglează tranzitul intestinal și previne apariția constipației și funcționează ca un prebiotic. Acest lucru înseamnă că "hrănește" bacteriile benefice din intestin responsabile cu o parte din digestie și cu prevenția anumitor boli, precum cancerul de colon. 

Cum o gătim?

Quinoa se gătește ușor, prin fiebere, în funcție de recomandările de pe ambalaj. Ulterior, cereala poate fi adaugată în salate sau diverse rețete sănătoase.

Vezi și: De ce să mănânci fasole. Pot fi un bun înlocuitor de CARNE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel