Punctele negre de pe marginea buzelor, cum scapi de ele și de ce apar

Un punct negru este un por înfundat. Cunoscute și sub denumirea de comedoane, punctele negre se dezvoltă atunci când celulele moarte ale pielii și sebumul se acumulează în pori și formează un dop închis.

Oamenii asociază adesea punctele negre cu acneea, deși acestea se pot dezvolta și la persoane fără acnee.

Punctele negre pot apărea oriunde pe corp, inclusiv pe buze. Oamenii pot trata punctele negre de pe buze folosind anumite produse pentru acnee, fără rețea, cum ar fi peroxidul de benzoil sau retinoizii, notează Medial News Today.

Prevenirea apariției punctelor negre se face prin menținerea unei rutine de îngrijire a pielii și prin evitarea atingerii feței cu mâinile murdare.

Când porii produc prea mult sebum, excesul de ulei se poate amesteca cu celule moarte ale pielii, provocând o conductă înfundată.

Deoarece glandele sebacee continuă să pompeze uleiul în conductă, forțează priza de deasupra suprafeței pielii, formând o umflătură.

Pe măsură ce porul înfundat se lărgește și se deschide parțial, conținutul porilor reacționează cu aerul. Acest lucru conferă dopului culoarea maro-negru pe care oamenii o asociază de obicei cu punctele negre.

Punctele negre pot apărea cu sau fără acnee. Cu excepția palmelor mâinilor și tălpilor picioarelor, punctele negre se pot forma oriunde pe corp, unde există glande sebacee - inclusiv buzele.

Unele cauze ale unui punct negru pe buze includ:

praproducția  excesivă de sebum
dermatita seboreica
hidratare excesivă sau consum excesiv de produse de îngrijire a pielii uleioase
umezeală
transpirație excesivă
expunerea la grăsimi în mediu, inclusiv poluarea aerului și fumul de țigară
deteriorarea unui folicul de păr prin stoarcerea unui cos sau spălarea pielii faciale prea tare
ținând un telefon mobil prea aproape de față sau de gură
ras

tratamente

Punctele negre nu pot fi îndepărtate cu ușurință prin stoarcere. De fapt, stoarcerea unui punct negru de pe buze ar putea provoca deteriorarea pielii.

Mai exact, exercitarea unei presiuni prea mari asupra unui punct negru de pe buze poate duce la vânătăi, sângerare, roșeață și umflare, precum și infecție.

Dacă o persoană are un punct negru pe buză pentru o perioadă lungă de timp, dopul porilor se poate întări. Acest lucru poate face mai greu de tratat.

Cea mai bună metodă de tratament pentru un punct negru pe buze este de a înmuia dopul și a exfolia celulele moarte.

Cu scapi de ele

Folosiți produse de curățare a feței pe bază de acid salicilic. Insistați în zona punctului negru, lăsați soluția să acționeze câteva minute, apoi clătiți-l. Acest lucru va ajuta la ruperea dopului. Apoi, aplicați o crema hidratanta fara ulei.
Aplicați peroxid de benzoil sau cremă acneică cu acid salicilic pe punctul negru. Aceste creme ajută la exfolierea și deblocarea porilor.
Aplicați o cremă retinoidă direct pe capul negru. Retinoizii ajută la reducerea dimensiunii punctelor negre existente și împiedică formarea celor noi.
Aplicați câteva picături de ulei de arbore de ceai pe punctul negru. Uleiul de arbore de ceai poate ajuta la înmuierea capului negru și la reducerea umflăturii din zonă.
Aplicați puțină miere caldă direct pe punctul negru. Ștergeți cu o lavetă caldă după ce se usucă.
Punctele negre care persistă sau revin pot necesita o vizită la un dermatolog. Un dermatolog poate folosi un instrument special numit extractor de comedon pentru a debloca porii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel