Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Pulsul mărit, tahicardia, este termenul medical pentru un ritm cardiac de peste 100 de bătăi pe minut. Multe tipuri de ritmuri cardiace neregulate (aritmii) pot provoca tahicardie.
O frecvență cardiacă rapidă nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare. De exemplu, ritmul cardiac crește de obicei în timpul exercițiilor fizice sau ca răspuns la stres.
Este posibil ca tahicardia să nu provoace niciun simptom sau complicație. Dar, dacă nu sunt tratate, unele forme de tahicardie pot duce la probleme grave de sănătate, inclusiv insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral sau moarte cardiacă subită.
Un puls tipic în repaus pentru adulți este cuprins între 60 și 100 de bătăi pe minut (bpm). În funcție de activitatea dumneavoastră, ritmul poate fi mai mare sau mai mic. Dar, un ritm cardiac de peste 100 bmp care apare cu dificultăți de respirație sau dureri în piept poate fi periculos.
Ritmul cardiac este numărul de bătăi ale inimii într-un minut.Ritmul cardiac nu rămâne întotdeauna același. De fapt, este posibil să fiți familiarizat cu faptul că se poate schimba uneori ca răspuns la lucruri precum nivelul de activitate și starea emoțională.
Frecvența cardiacă este adesea măsurată atunci când sunteți în repaus și relaxat. Aceasta se numește ritmul cardiac în repaus.
Pentru adulți, o frecvență cardiacă tipică în repaus este cuprinsă între 60 și 100 de bătăi pe minut (bpm). Frecvența cardiacă în repaus pentru copii poate fi mai mare decât cea a adulților, în funcție de vârsta acestora, potrivit Healthline.
În timp ce frecvența cardiacă poate varia de la o persoană la alta, anumite frecvențe cardiace pot fi considerate periculoase.
Vezi și: Ce se întâmplă în corp când mănânci pește. 10 motive să mănânci pește săptămânal
Pentru a înțelege un ritm cardiac periculos, trebuie mai întâi să știți care ar trebui să fie un ritm cardiac normal. Acest lucru nu este întotdeauna simplu, deoarece variază de la o persoană la alta în funcție de vârstă, de nivelul de activitate și de alți factori.
Cu toate acestea, există câțiva parametri "normali". Ritmul cardiac în repaus este atunci când inima pompează cantitatea minimă de sânge de care are nevoie corpul tău, deoarece ești în repaus.
Ritmul cardiac în repaus poate varia în funcție de individ. În plus, factori precum vârsta, nivelul de activitate și anumite medicamente pot avea un impact asupra ritmului cardiac în repaus.
Potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA), o frecvență cardiacă normală în repaus este cuprinsă între 60 și 100 bpm. Dar unele persoane pot avea o frecvență cardiacă în repaus mai mică de 60 bpm și este totuși considerată normală.
De exemplu, sportivii pot constata că ritmul lor cardiac este mai scăzut, uneori chiar și de 40 bpm.În plus, persoanele care iau anumite medicamente, cum ar fi beta-blocantele, pot avea, de asemenea, o frecvență cardiacă în repaus mai mică.
Tabelul de mai jos prezintă ritmul cardiac normal mediu în repaus pentru adulți, în funcție de vârstă.
- Între 18 și 20 de ani - 81,6
- Între 21 și 30 de ani - 80,2
- Între 31 și 40 de ani - 78,5
- 41 până la 50 de ani - 75,3
- 51 până la 60 de ani - 73,9
- Între 61 și 70 de ani - 73,0
- 71 până la 80 de ani - 74,2
- Peste 80 de ani - 78,1
În afară de vârstă, alți câțiva factori pot afecta ritmul cardiac în repaus.
Temperatura. Ritmul cardiac poate crește ușor atunci când sunteți expus la temperaturi ridicate.
Durerea.Aceasta poate crește ritmul cardiac din cauza unui răspuns la stres.
Efecte secundare ale medicamentelor. Medicamentele, cum ar fi beta-blocantele, pot scădea ritmul cardiac în repaus.
Emoții. Dacă sunteți anxios sau emoționat, ritmul cardiac poate crește.
Greutatea. Persoanele cu obezitate pot avea o frecvență cardiacă în repaus mai mare. Acest lucru se datorează faptului că inima trebuie să muncească mai mult pentru a aproviziona corpul cu sânge.
Anemie. În cazul anemiei, nivelurile scăzute de globule roșii din sânge pot determina inima să bată mai repede pentru a furniza organismului dumneavoastră sânge bogat în oxigen.
Anomalii endocrine sau hormonale. Aceasta poate crește ritmul cardiac din cauza unui răspuns la stres.
Poziționarea corpului. Ritmul cardiac poate crește temporar atunci când treceți din poziția așezat în picioare.
Fumatul. Fumătorii tind să aibă o frecvență cardiacă în repaus mai mare. Renunțarea la fumat poate ajuta la scăderea acesteia. Acest lucru este adesea dificil, dar un medic vă poate ajuta să construiți un plan de renunțare care să funcționeze pentru dumneavoastră.
Vezi și: De ce trebuie să speli orezul înainte de a-l găti. Ce se întâmplă dacă nu faci lucrul acesta
Frecvența cardiacă maximă este un calcul care vă ajută să vă dați seama care este frecvența cardiacă țintă ideală în timpul exercițiilor fizice. Puteți estima ritmul cardiac maxim în funcție de vârstă scăzând vârsta dvs. din 220. De exemplu, pentru o persoană de 35 de ani, ritmul cardiac maxim estimat în funcție de vârstă ar fi calculat ca 220 - 35 de ani = 185 bpm.
Acest calcul al ritmului cardiac maxim vă ajută să vedeți dacă faceți exerciții fizice prea intense sau dacă nu depuneți suficientă energie. Ritmul cardiac țintă folosește acest calcul pentru a reflecta bpm-ul ideal de care aveți nevoie pentru un antrenament excelent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...