Psilocybina, ciuperca magică considerată terapie revoluționară: Este miraculoasă și de durată

Psilocybina - Foto: Instagram Mihaela Bilic
Ce este psilocybina, ciuperca magică pentru organism.

"Psilocybina, ciuperca magică care reface neuronii.

Drogurile psihedelice pot provoca o experiență mistică intensă dacă sunt folosite în doze mari. Însă în doze mici ele au efect pe neurogeneză, contracarează simptomele depresiei, măresc dimensiunea neuronilor și îmbunătățesc conexiunea dintre celulele cerebrale.

Psihedelicele sunt recunoscute încă din anii 30 ca având potențial terapeutic pentru bolile neuropsihiatrice precum depresia, toxicomania și tulburările obsesiv compulsive. Studiile din 2016 pe Psilocybină, un alcaloid din familia psihedelicelor, au demonstrat că ameliorează simptomele depresiei, beneficii care se obțin rapid, cu doar 2-3 microdoze și se mențin timp de câteva luni.

Datorită acestor descoperiri FDA (Food and Drugs Administration) a acordat în 2019 statutul de “terapie revoluționară” pentru Psilocybină în tratamentul tulburărilor depresive majore și a decis să înceapă studiile clinice intense în această direcție.

Studiile făcute pe șoriciei la Universitatea Yale au confirmat că a 2-a zi după administrarea de Psilocybină numărul de conexiuni neuronale a crescut cu 10%, iar neuronii erau în medie cu 10% mai mari! Creșterea imediată și durabilă a conexiunilor dintre neuroni este miraculoasă și de durată, fapt ce deschide o nouă eră în folosirea drogurilor psihedelice", spune Mihaela Bilic.

Psilocybin, terapie cu ciuperci în depresia majoră

 

În 2018, FDA a acordat statutul de terapie Breakthrough lucrărilor în curs de la COMPASS Pathways care investighează psilocibina, compusul psihoactiv cheie în ciupercile magice, ca terapie pentru depresia rezistentă la tratament. Un proces mare, multi-centru de faza 2, cuprins în SUA, Marea Britanie și Europa, este în curs de testare a unei varietăți de strategii de dozare, notează New Atlas. 

Această nouă aprobare FDA Breakthrough Therapy se concentrează pe un șapte trepte, faza 2 e ste în curs de desfășurare în prezent în Statele Unite. Coordonat de o organizație de cercetare non-profit numită Institutul Usona, studiul explorează proprietățile antidepresive ale unei singure doze de psilocybin în tratarea pacienților cu tulburări depresive majore.

Denumirea de terapie descoperită de anul trecut a avut ca obiectiv eficacitatea medicamentului pentru depresia rezistentă la tratament (TRD). Această clasificare clinică particulară clasifică pacienții care suferă de MDD care nu au răspuns eficient la cel puțin două tratamente antidepresive farmacologice diferite în timpul unui episod depresiv curent. Se estimează că între 10 și 30 la sută dintre pacienții cu MDD se încadrează în categoria TRD.

Noua aprobare a FDA se concentrează pe cercetările Usona în starea mai largă a MDD, caracterizată prin episoade de depresie severă care durează mai mult de două săptămâni. Sute de milioane de oameni din întreaga lume suferă de aceste tipuri de episoade depresive majore acute în fiecare an.

"Rezultatele studiilor anterioare demonstrează clar potențialul remarcabil al psilocibinei ca tratament la pacienții cu MDD, pe care Usona încearcă acum să le confirme în propriile studii clinice. Datele disponibile sugerează că psilocybina poate oferi o îmbunătățire clinică substanțială față de terapiile existente", spune directorul de cercetare clinică și translațională al Usona, Charles Raison.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel