Psihoza, simptom al unei tulburări de sănătate mintală. Poate fi declanșată de stres, decesul unei persoane dragi sau de boli

psihoza - FOTO: Freepik@yfootan
Psihoza poate fi un simptom al unei tulburări de sănătate mintală.

Psihoza este o combinație de simptome care au ca rezultat o relație afectată cu realitatea. Ea poate fi un simptom al unor tulburări grave de sănătate mintală. Persoanele care se confruntă cu psihoza pot avea fie halucinații, fie iluzii.

Cauza exactă a psihozei nu este întotdeauna clară. Este important să căutați ajutor dacă aveți halucinații, iluzii sau probleme de gândire clară. Majoritatea oamenilor se recuperează cu tratament, cum ar fi terapia și medicamentele.

Halucinații și experiențe senzoriale

Halucinațiile sunt experiențe senzoriale care apar în absența unui stimul real. De exemplu, o persoană care are o halucinație auditivă își poate auzi mama țipând la ea atunci când mama sa nu este prin preajmă. Sau o persoană care are o halucinație vizuală poate vedea ceva, cum ar fi o persoană în fața ei, care nu este de fapt acolo.

Persoana care se confruntă cu psihoza poate avea, de asemenea, gânduri care sunt contrare dovezilor reale. Aceste gânduri sunt cunoscute sub numele de iluzii. Unele persoane cu psihoză pot experimenta, de asemenea, pierderea motivației și retragerea socială.

Aceste experiențe pot fi înspăimântătoare. De asemenea, ele pot determina persoanele care se confruntă cu psihoza să se rănească pe ele însele sau pe alții.

Este important să obțineți imediat ajutor medical dacă dumneavoastră sau altcineva se confruntă cu simptome de psihoză.

Vezi și: Ce poți să pățești dacă porți aceleași haine două zile la rând. Răspunsul te va pune pe gânduri

Psihoza, simptome

Potrivit Institutului Național pentru Sănătate Mintală (NIMH), există semne de avertizare care pot apărea înainte de apariția psihozei. Acestea pot include:

- o scădere bruscă a activității școlare sau a performanțelor la locul de muncă

- probleme de gândire clară

- dificultăți de concentrare

- senzație de paranoia sau suspiciune față de ceilalți

- retragerea din cercul de prieteni și de la cei dragi

- un aflux de sentimente ciudate, noi sau lipsa oricăror sentimente

- un dezinteres față de îngrijirea personală 

- dificultăți în a separa realitatea de non-realitate

- dificultăți de comunicare, notează Healthline.

În cazul în care cineva se confruntă cu un episod de psihoză, principalele simptome includ:

- halucinații

- iluzii

- comportament dezorganizat (comportament care nu pare să aibă sens sau care este impulsiv)

- simptome negative (aparent fără emoții, lipsa de interes pentru activitățile care îi plăceau anterior, un aspect neîngrijit etc.)

- catatonie (un aspect "înghețat")

Vezi și: Boala care nu se vindecă niciodată. Doru Negru: E îngrozitoare. La canal, în Siberia sau la Auschwitz nu au luat niciun fel de medicamente. Sunt ticălos, sunt rău

Gânduri confuze și deranjate

O persoană care se confruntă cu psihoza poate avea adesea gânduri confuze și perturbate. Câteva exemple de acest lucru includ:

- vorbire constantă cu modele de vorbire rapidă

- schimbarea subiectelor la mijlocul frazei fără nicio explicație

- o pierdere bruscă a șirului gândurilor, ceea ce îi face să se oprească sau să înghețe brusc

Ce sunt iluziile și halucinațiile?

Iluziile și halucinațiile sunt două simptome foarte diferite, dar ambele sunt adesea experimentate de persoanele cu psihoză. Iluziile și halucinațiile par reale pentru persoana care le experimentează.

Iluzii

O iluzie este o credință sau o impresie falsă care este menținută cu fermitate, chiar dacă este contrazisă de realitate și de ceea ce este considerat în mod obișnuit adevărat. Există iluzii de paranoia, iluzii grandioase și iluzii somatice.

Persoanele care se confruntă cu un delir de paranoia ar putea crede că sunt urmărite, când nu este așa, sau că li se trimit mesaje secrete.

Halucinații

O halucinație este o percepție senzorială în absența unor stimuli externi. Asta înseamnă să vezi, să auzi, să simți sau să miroși ceva care nu este prezent.

O persoană care are halucinații poate vedea lucruri care nu există sau poate auzi oameni vorbind atunci când este singură.

Vezi și: Insuficiența cardiacă, reversibilă. Descoperire majoră după recuperarea naturală a trei pacienți

Psihoza, cauze

Fiecare caz de psihoză este diferit, iar cauza exactă nu este întotdeauna clară. Există anumite boli care provoacă psihoză. Există, de asemenea, factori declanșatori, cum ar fi consumul de droguri, lipsa somnului și alți factori de mediu. În plus, anumite situații pot duce la apariția unor tipuri specifice de psihoză.

În general, unii dintre factorii implicați în psihoză sunt:

- genetica

- traume (cum ar fi un deces, o agresiune sexuală sau trăirea unui război)

- consumul de substanțe (droguri precum LSD și amfetaminele au fost legate de cazuri de psihoză la unele persoane)

- afecțiuni de sănătate mintală (cum ar fi schizofrenia)

Factori de risc pentru dezvoltarea psihozei

În prezent, nu este posibil să se identifice cu precizie cine este susceptibil să dezvolte psihoză. Cu toate acestea, cercetările au arătat că genetica poate juca un rol.

Oamenii sunt mai predispuși să dezvolte o tulburare psihotică dacă au un membru apropiat al familiei, cum ar fi un părinte sau un frate sau o soră, care are o tulburare psihotică.

Copiii născuți cu mutația genetică cunoscută sub numele de sindromul de deleție 22q11.2 sunt expuși riscului de a dezvolta o tulburare psihotică, în special schizofrenie.

Psihoza, tratament

Tratarea psihozei poate implica o combinație de medicamente și terapie. Majoritatea oamenilor vor experimenta o îmbunătățire a simptomelor lor cu ajutorul tratamentului.

Tranchilizare rapidă

Uneori, persoanele care se confruntă cu psihoza pot deveni agitate și pot risca să se rănească pe ele însele sau pe alții. În aceste cazuri, poate fi necesară calmarea rapidă a acestora.

Această metodă se numește tranchilizare rapidă. Un medic sau personalul de intervenție de urgență va administra o injecție cu acțiune rapidă sau un medicament lichid pentru a relaxa rapid persoana.

Vezi și: De ce nu ar trebui să faci cumpărături când ți-e foame. Ce greșeală comiți

Medicamente

Simptomele psihozei pot fi gestionate cu ajutorul unor medicamente numite antipsihotice. Acestea reduc halucinațiile și iluziile și ajută oamenii să gândească mai clar. Tipul de antipsihotic pe care medicul îl prescrie va depinde de simptome.

În multe cazuri, oamenii trebuie să ia antipsihotice doar pentru o perioadă scurtă de timp, până când simptomele lor sunt mai ușor de gestionat. Alții pot avea nevoie să le ia pe termen mai lung.

Terapia cognitiv-comportamentală

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) este un tip de terapie de sănătate mintală. Scopul său este de a schimba gândirea și comportamentele. CBT implică întâlniri regulate cu un consilier de sănătate mintală.

CBT s-a dovedit a fi eficientă pentru a-i ajuta pe oameni să își gestioneze mai bine afecțiunile de sănătate mintală. Adesea este cel mai util pentru simptomele psihozei pe care medicamentele nu le abordează pe deplin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel