Cât de normal este să te trezești pe...
O descoperire revoluționară în domeniul oncologiei ar putea schimba fundamental abordările terapeutice împotriva cancerului. Un studiu recent a identificat microproteine exclusiv prezente în tumori hepatice, deschizând drumul către dezvoltarea unor vaccinuri anti-cancer inovatoare.
Aceste microproteine, provenite din gene considerate anterior necodificatoare, prezintă potențialul de a mobiliza sistemul imunitar împotriva celulelor canceroase, marcând un progres semnificativ în tratamentele pentru tipuri de cancer cu mutații reduse, cum este cancerul hepatic.
Cercetătorii au identificat un set de microproteine produse exclusiv în tumori hepatice. Acest lucru le face un țintă clară pentru celulele sistemului imunitar și un potențial candidat pentru dezvoltarea vaccinurilor anti-cancer.
Un studiu a identificat un grup de molecule mici exclusive tumorilor hepatice care ar putea fi cheia pentru dezvoltarea vaccinurilor anti-cancer. Acestea sunt microproteine, proteine foarte mici exprimate doar de celulele tumorale. Acest lucru poate duce la activarea celulelor imunitare împotriva tumorii.
Studiul, condus de Institutul de Cercetare al Spitalului del Mar, împreună cu Universitatea Cima din Navarra și Universitatea Pompeu Fabra, a fost publicat în jurnalul Science Advances.
Vezi și: Injecțiile cu toxină botulinică contrafăcută, investigații. Riscurile sunt majore
Descoperiri cheie anti-cancer - FOTO: Freepik@Poyraz Design
Prin integrarea datelor din tumori și țesut sănătos provenind de la peste o sută de pacienți cu cancer hepatic, cercetătorii au identificat acest set de microproteine. Aceste molecule mici sunt generate din gene considerate anterior incapabile să codeze proteine.
"În ultimii ani, s-a acordat o atenție tot mai mare acestui grup de gene care, datorită lungimii lor reduse sau a expresiei lor scăzute, erau considerate necodificatoare. Tehnicile noi au dezvăluit că unele dintre aceste gene pot de fapt să producă proteine mici", explică Mar Albà, cercetător ICREA la Institutul de Cercetare al Spitalului del Mar.
Vezi și: Trei noi subtipuri de Parkinson, identificate cu ajutorul Inteligenței Artificiale
Dezvoltarea vaccinurilor anti-cancer se bazează pe capacitatea sistemului imunitar de a recunoaște molecule străine care nu fac parte din organism. Mutațiile în celulele canceroase generează peptide străine care alertează sistemul imunitar. Cu toate acestea, provocarea constă în cancerelor cu rate scăzute de mutație, cum ar fi cancerul hepatic. Studierea microproteinelor, care erau anterior dificil de detectat, oferă o alternativă.
"Acest studiu arată că există un număr semnificativ de microproteine exprimate exclusiv în celulele tumorale care ar putea fi folosite pentru a dezvolta noi tratamente", explică Marta Espinosa Camarena, cercetător la Institutul de Cercetare al Spitalului del Mar.
"Am constatat că unele dintre aceste microproteine pot stimula sistemul imunitar, generând potențial un răspuns împotriva celulelor canceroase. Acest răspuns poate fi amplificat cu ajutorul vaccinurilor, similare celor împotriva coronavirusului, dar producând aceste microproteine. Aceste vaccinuri ar putea opri sau reduce creșterea tumorii", spune Puri Fortes, cercetător la CIMA și CIBERehd.
Spre deosebire de alte tipuri de vaccinuri bazate pe mutații specifice pacientului, acest tratament ar putea fi folosit la mai multe persoane, deoarece aceeași microproteina este exprimată la diferiți pacienți. Administrarea acestor vaccinuri ar putea fi relativ simplă, deși cercetările pentru aplicarea lor nu au început încă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cât de normal este să te trezești pe...
De ce să adaugi o picătură de ulei de...
Excesul de minerale în organism poate...
Ceasul Apocalipsei avertizează că...
Cloratul este un compus chimic care...
Cum se măsoară, de fapt, tensiunea...
AVC-ul poate fi provocat din motive...
Care sunt cele mai bune ceaiuri...