Proteina care previne bolile cardiace. Menține glicemia sub control, scade colesterolul și prelungește viața

proteina - FOTO: Freepik@kucingliarz
Proteina care previne bolile cardiace are nenumărate beneficii pentru sănătate. Este 100% naturală și ține glicemia sub control, este benefică pentru creier și prelungește viața. 

O anume proteină poate prelungi viața. Previne bolile cardiace și ține glicemia sub control. Onouă cercetare de la Universitatea Tufts arată că proteina din plante joacă un rol esențial în menținerea sănătății pe termen lung a femeilor. Studiul, care a analizat datele a peste 48.000 de femei, indică faptul că femeile care includ o cantitate mai mare de proteină vegetală în dieta lor dezvoltă mai puține boli cronice și păstrează o stare generală de sănătate mai bună pe măsură ce îmbătrânesc.

Potrivit autorului principal al studiului, Andres Ardisson Korat, sursa de proteină contează, iar un consum echilibrat, predominant din surse vegetale la mijlocul vieții, pare să fie cheia unei bune sănătăți și a unei longevități îmbunătățite.

Studiul, bazat pe datele colectate de la asistentele de la Harvard, arată că proteina din plante poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea inimii, controlul diabetului și sănătatea mentală la vârste mai înaintate.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază nevoia de studii suplimentare în grupuri mai diverse pentru a valida descoperirile și pentru a înțelege mai bine impactul proteinelor din plante asupra diferitelor populații.

Vezi și: Cine nu ar trebui să bea lapte. Dacă ai boala ASTA, trebuie să te ferești. Îți agravează simptomele

Proteina din plante este cheia sănătății pe termen lung a femeilor

Studiul a analizat datele a peste 48.000 de femei și a descoperit o scădere semnificativă a bolilor de inimă, cancerului, diabetului și a declinului cognitiv și mental în rândul celor care au inclus mai multă proteină din plante în dieta lor. Echipa a comparat sursele de proteină din plante, cum ar fi fructele, legumele, pâinea, fasolea, leguminoasele și pastele, cu aporturi mai scăzute din aceste surse.

"Consumul de proteină la mijlocul vieții a fost legat de promovarea unei bune stări de sănătate în etatea mai înaintată.

Am constatat, de asemenea, că sursa de proteină contează. Obținerea majorității proteinelor din surse vegetale în mijlocul vieții, plus o cantitate mică de proteină animală, pare să fie propice pentru o bună sănătate și supraviețuire la vârste mai înaintate”, spune autorul principal al studiului, Andres Ardisson Korat, un cercetător la Centrul de Cercetare în Nutriție Umană Jean Mayer al USDA despre Îmbătrânire (HNRCA) de la Universitatea Tufts, potrivit Study Finds.

Vezi și: Cabinetele medicilor de familie, verificate. Rafila, anunț. Cosmin Alexandrescu: E ca și cum ai spune că toți medicii sunt hoți

Proteina, efecte benefice

Cercetătorii au folosit date din Studiul Asistentelor de la Harvard, care a urmărit profesionistele din domeniul sănătății femei de la 1984 până în 2016, începând de când aveau între 38 și 59 de ani și erau într-o stare bună de sănătate. Aportul de proteină a fost calculat folosind mii de sondaje colectate la fiecare patru ani, urmărind frecvența consumului de alimente și utilizând Baza de Date a Compoziției Alimentelor de la Universitatea Harvard pentru a calcula cantitățile totale de proteină.

Echipa a constatat că femeile care au consumat mai multă proteină din plante au fost cu 46% mai susceptibile să rămână sănătoase în anii lor mai târzii, în timp ce cele cu un aport mai mare de proteină animală au fost cu șase procente mai puțin susceptibile să-și mențină sănătatea.

"Cei care au consumat cantități mai mari de proteină animală aveau tendința de a avea mai multe boli cronice și nu au reușit să obțină îmbunătățirea funcției fizice pe care o asociem în mod normal cu consumul de proteină”, notează Ardisson Korat.

Vezi și: Kate Middleton, diagnostic. Semnul ciudat pentru care e acuzată de bulimie: E un simptom!

Proteine vegetale - FOTO: Freepik@rosshelenphoto

Proteina animală, rezultate mai slabe

Cu toate că proteina animală a prezentat o relație modestă cu mai puține limite fizice în vârsta înaintată, proteina din plante a arătat o corelație mai puternică și mai constantă cu menținerea unei bune sănătăți mentale la bătrânețe.

Pentru bolile de inimă, un consum mai mare de proteină din plante a fost asociat cu nivele mai scăzute de colesterol LDL, tensiune arterială și sensibilitate la insulină, în timp ce un consum mai mare de proteină animală s-a corelat cu niveluri mai mari ale acestor factori. Proteina din lactate singură nu a arătat o asociere semnificativă cu o stare de sănătate mai bună în etate.

Cercetătorii au remarcat că beneficiile pentru sănătate ale proteinei din plante pot fi datorate fibrelor alimentare, micronutrienților și polifenolilor din alimentele pe bază de plante, mai degrabă decât proteinei în sine. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel