Proiectul de OUG care ar fi evitat dezastrul de la Matei Balș. Dispută Tătaru - Voiculescu

Ordonanța care ar fi evitat tragedia de la Matei Balș, în dezbatere publică.
După tragedia de la Piatra Neamț, fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru spune că a întocmit un raport și un proiect de ordonanță de urgență (OUG), pus în dezbatere publică, ce conținea măsuri care ar fi dus la evitarea tragediei de la Matei Balș. Ministrul actual al Sănătății, Vlad Voiculescu, spune că nu a văzut documentele pentru că nu au fost întocmite în mandatul său. 

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat astăzi că a lăsat în Ministerul Sănătății un raport, chiar în ziua în care a plecat din funcție, cu privire la situația din spitalele din România, raport întocmit după tragedia de la Piatra Neamț. De asemenea, a explicat că Guvernul Orban ar fi avut o în primă lectură a unui proiect de OUG (Ordonanță de Urgență) privind investiții din fonduri europene în instalațiile din secțiile ATI. După plecarea sa și a Guvernului Orban, însă, ordonanța a rămas pe masa noilor miniștri, având nevoie de avize de la Vlad Voiculescu și Cristian Ghinea pentru a putea fi discutată în Guvern și aprobată. Documentul este și acum în secțiunea de dezbatere publică de la Ministerul Fondurilor Europene (link direct proiect)

„După incendiul de la Neamț, premierul a decis împreuna cu Ministerul Sănătății și MAI o serie de controale care au fost coroborate între MS, Inspecția Sanitară de stat si Inspectoratele sanitare din DSP, precum și IGSU a tuturor secțiilor de ATI, nu neapărat COVID, ci și din celelalte spitale, pentru a putea vedea realitatea la zi, dotarea fiecărei secții și necesarul sau un plan de conformare. S-a făcut un raport care a apărut chiar pe 23 decembrie. Rapoartele se discută cu ministrul. Pe 23 nu mai eram ministru. Raportul trebuia să ajungă la domnul Voiculescu, nu știu ce s-a întâmplat”, a declarat Nelu Tătaru, conform Digi 24. 

Dar săptămâna trecută, după tragedia de la Institutul „Matei Balș”, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu spunea, însă, că nu a văzut rapoartele de după incendiul de la Piatra Neamț, pentru că nu ar fi fost realizate în mandatul său. 

„În acest moment nu știu ce au presupus aceste controale. Aștept să văd care a fost procesul pornit atunci, nu era mandatul meu. Aștept să văd ce mai e de implementat. Problemele de atunci nu au fost rezolvate”, a spunea Vlad Voiculescu.

Nelu Tătaru susține că raportul arăta problemele și măsurile care trebuie luate în cele 237 de spitale publice, 59 private și 6 centre, care au fost evaluate după incendiul de la Piatra Neamț. De asemenea, Ministerul Sănătății, împreună cu cel al Fondurilor Europene, ar fi pregătit proiectul de Ordonanță de Urgență pentru investiții în secțiile de ATI, care urmau să se realizeze din fonduri europene. Ordonanța însă nu a mai fost adoptată. Mai mult, Nelu Tătaru spune că Vlad Voiculescu nu „i-a solicitat” să discute pe această temă.  

„Am pregătit o ordonanță a Guvernului Orban care stipula ca pe fonduri europene să fie refăcute instalațiile din spitale. Această ordonanță se afla pe masă pentru analizare. Ordonanța se află la nivelul ministerului Sănătății. Se aștepta avizarea de la cele 2 ministere: Sănătate și Fonduri Europene. (...) N-am fost solicitat, noi avem abordări diferite, eu sunt chirurg, el este economist. (...) Cred că se impune punerea în practică a acestui plan de conformare, dincolo de orice discuție. Orice zi câstigată e o zi în plus, o zi în care nu mai permitem să se întâmple astfel de lucruri”, a mai declarat Nelu Tătaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel