Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Programul Naţional de Boli Cardiovasculare: buget cu 8% mai mare ca anul trecut
05 iul 2019 / 14:29
Reprezentanții CNAS precizează că Programul Naţional de Boli Cardiovasculare, gestionat de instituție, nu are o reducere de fonduri în anul 2019, faţă de 2018.
Transplant de inima

Program, boli cardiovasculare. "Ca urmare a afirmaţiilor apărute public, conform cărora Ministerul Sănătăţii ar fi redus sau ar urma să reducă finanţarea destinată unora dintre pacienţii cu boli cardiovasculare, prin intermediul Programului Naţional dedicat, CNAS face următoarele precizări: Programul Naţional de Boli Cardiovasculare (care este gestionat de CNAS, nu de Ministerul Sănătăţii) nu are o reducere de fonduri în anul 2019, faţă de anul 2018. Din contră, în anul 2019 acest program beneficiază de un buget de 172 milioane lei, cu circa 8% mai mare faţă de cel de anul trecut - 159 milioane lei. Pe baza acestui buget majorat, se estimează că în acest an vor fi trataţi prin programul naţional aproximativ 36.000 de bolnavi, faţă de 33.690 în anul 2018", afirmă reprezentanții CNAS, potrivit unui comunicat dat publicății joi, 4 iulie, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, "pentru unele proceduri din programul naţional unităţile sanitare au reuşit să scadă costul mediu înseamnă că din aceleaşi fonduri pot fi trataţi mai mulţi, nu mai puţini pacienţi", iar "în cadrul programului naţional de boli cardiovasculare achiziţionarea de dispozitive medicale şi materiale sanitare specifice se face de fiecare unitate sanitară cu paturi prin care se desfăşoară programul, prin achiziţie publică, fiind deci exclusă posibilitatea direcţionării sumelor în buzunarele unor firme abonate la bani publici".

Legat de serviciile medicale - internare în spital, intervenţie chirurgicală - , reprezentanții CNAS susțin că aceasta se finanţează prin contractul de servicii medicale spitaliceşti încheiat de unitatea sanitară respectivă cu casa de asigurări de sănătate, la fel ca în cazul oricărei alte internări în spital, neexistând un motiv pentru care decontarea acestor internări ar trebui să beneficieze de un regim financiar special.

Tot joi, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a criticat, joi, Ministerul Sănătăţii privind finanţarea destinată unora dintre pacienţii cu boli cardiovasculare, prin intermediul programului naţional dedicat.


Ştiri Recomandate

Victor Costache, coronavirus: Termoscanerele sunt mai puțin eficace decât în alte patologii
Renunțarea la fumat reduce riscul de cancer. Niciodată nu este prea târziu să te lași
India, avortul permis până la 24 de săptămâni de sarcină
Coronavirus. Ministrul Sănătății despre medicii demisionari de la UPU Bacău
EXCLUSIV
Ce ar trebui să facă românii în plin sezon gripal. Dr Adrian Streinu-Cercel explică
Coronavirus: toți medicii de la UPU Bacău și-au dat demisia. Motivul
Comentarii