Prof. dr. Irinel Popescu, despre Ziua Națională a Transplantului: Peste 1000 de pacienți au fost transplantați la Fundeni

Prof. Dr. Irinel Popescu. FOTO Captură video Ziua Nationala a Transplantului
25 de ani de la primele prelevării multi organe de la donatori în moarte celebrală, peste o mie de pacienți transplantați la Institutul Fundeni, patru programe de transplant de organe, doar o scurtă statistică la ceas aniversar. 

”Ziua națională a transplantului este în primul rând sărbătoarea pacienților transplantați, la care participă ei și familiile lor, echipele medicale care i-au îngrijit, autoritățile sanitare din România, care asigură cadrul organizatoric și finanțarea programului național și, nu în ultimul rând, mass-media. Este o sărbătoare a triumfului vieții, la care ne bucurăm împreună cu toții!

În acest an aniversăm 25 de ani de la primele prelevări multiorgane de la donatorul în moarte cerebrală, unul din momentele importante în evoluția transplantului românesc modern, efectuate la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul de Urgență Floreasca și Spitalul Județean Târgu-Mureș”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, cu cazia zilei naționale a transplantului, un eveniment menit să conștientizeze importanța pe care o are donarea și transplantul în salvarea de vieți.

Peste o mie de pacienți transplantați la Fundeni

Prof. dr. Irinel Popescu a făcut o trecere în revistă a celor mai importante momente.

”În aprilie-mai 2000 au fost efectuate primele transplanturi hepatice reușite la Institutul Clinic Fundeni de către echipa pe care am coordonat-o împreună cu regretatul profesor Dan Tulbure.

Cei doi Gheorghe (Gheorghe Penea și Gheorghe Badea) transplantați la foarte scurt timp unul de altul au astăzi 22 de ani de la operația care le-a salvat viața.

Iar dacă Paștele care se apropie este sărbătoarea Învierii, gândurile noastre de recunoștință se îndreaptă, în același timp, către aceia care astăzi nu mai sunt printre noi, dar datorită cărora pacienții transplantați trăiesc: donatorii de organe. Și nu putem să nu remarcăm semnificația profund creștină a donării, gestul de supremă generozitate prin care unii oameni, plecând din această lume, înțeleg, ei și familiile lor, să-și ajute semenii aflați în suferință.

Tot în anul 2000 au mai fost efectuate alte 6 transplanturi hepatice. Unul dintre pacienți, dl Gavril Paraschiv s-a întors de la moarte la viață, și-a dat ulterior doctoratul în drept și a construit o fântâna pe care a denumit-o „Fântâna sănătății”.

Iar Timeea Balogh care atunci când a fost transplantată abia împlinise un an de viață are astăzi 21 de ani, este studentă și partenera tatălui ei într-o firma care construiește case modulare. De atunci și până astăzi peste 1000 de pacienți au fost transplantați la Institutul Clinic Fundeni”, a mai spus prof. Popescu, director program transplant hepatic Institutul Clinic Fundeni și membru consiliului științific al Agenției Naționale de Transplant.

Pionierat dificil, dar cu rezultate 

”Pionieratul a fost o perioadă dificilă, pe alocuri dramatică și pe care am reușit să o depășim prin munca de echipă desfășurată zi și noapte, cu sprijinul conducerii Institutului și autorităților sanitare din România. O mențiune specială pentru presă, care nu s-a lasat indusă în eroare de neadevărurile colportate de inamicii transplantului și, investigând cu profesionalism, a aflat adevărul și l-a transmis în mod corect populației.

Ca și atunci, la început, și astăzi simțim aceeași nevoie de informare corectă și de promovare a donării de organe și a transplantului ca procedeu medical care salvează vieți.

În prezent, în România funcționează trei programe de transplant hepatic (Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Sfânta Maria din București, Spitalul Sfântul Spiridon din Iași).

Mai mult decât atât, s-a format o școală de transplant hepatic, cu elevi străluciți (Prof. Vlad Brașoveanu, prof. Cristian Lupașcu, dr. Doina Hrehoret) care astăzi preiau ștafeta de la cei care i-au format și care au fost deschizătorii de drumuri.

Pacienții transplantați au format asociații puternice care să le apere drepturile și care să promoveze ideea de transplant; dintre acestea aș cita, fără îndoială, în primul rând Asociația LiverTrans, condusă de dna dr. Crina Ștefănescu”, a afirmat prof. dr. Irinel Popescu. 

De la ce pacienți se DONEAZĂ. Radu Zamfir, despre "non-heart beating" și LEGEA transplantului

Patru programe de transplant de organe și alte patru de țesuturi

”Se poate spune că programul național de transplant a ajuns într-o fază de maturitate. Pe lângă cele trei programe principale de transplant de organe (rinichi, ficat și cord) a apărut și transplantul pulmonar la Spitalul Sf. Maria din București. S-a dezvoltat transplantul medular la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Județean Târgu-Mureș și Spitalul de Pediatrie ”Louis Turcanu” din Timișoara precum și transplantul de țesuturi (cornee, piele, os și tendon).

România are astăzi o bună inserție internațională, tradusă prin parteneriatele pe care Agenția Națională de Transplant le are cu organizația ”Eurotransplant” sau cu agențiile de transplant din Italia, Bulgaria și Republica Moldova.

Asociația profesională ”Romtransplant” a jucat, de asemenea, un rol important în dezvoltarea transplantului românesc.

Înființată în anul 1998, organizează în acest an cel de-al 12-lea Congres (Iași, 15-16 septembrie, Președinte Congres; Prof.dr. Adrian Covic), cu participare națională și internațională, la care vor fi prezentate rezultatele obținute și ultimele noutăți în transplantul de organe și țesuturi.

Am reușit să traversăm cu bine perioada foarte dificilă a pandemiei; numărul de transplanturi a scăzut mai ales datorită reducerii activității unor spitale de la care proveneau donatorii. De remarcat că nici un organ nu a fost pierdut în această perioada și că echipele de transplant au fost prezente la datorie ori de câte ori a fost nevoie.

În cursul acestei saptămâni au fost finalizate ghidurile Ministerului Sănătății ceea ce reprezintă un important progres în activitatea de transplant pe care o reglementează mai riguros și mai precis.

Să ne bucurăm încă o dată că suntem împreună și aniversăm, la fel ca în fiecare an, triumful vieții cu ajutorul transplantului! Și pentru că suntem înainte de Sărbătorile de Paști dați-mi voie să vă spun de pe acum ”Hristos a Înviat”!”, a mai spus prof. dr. Irinel Popescu.

                 

Vezi și: Transplantul de UTER și de intestin subțire, pas URIAȘ în România. Dr. Zamfir, anunțul care dă SPERANȚE enorme

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel