Prof dr Gabriel Dimofte: Situație fără precedent bolnavii cu cancer! Tot mai multe cazuri care sunt depășite

EXCLUSIV
Prof dr Gabriel Dimofte, reputat oncolog, a explicat la Academia de Sănătate, că primele trei valuri ale pandemiei COVID-19 au afectat grav pacienții cu cancer. Pentru că nu au avut acces facil în spitale, aceștia sunt în mare pericol, foarte multe cazuri fiind depășite.

Prof dr Gabriel Dimofte, de la UMF „Grigore T. Popa” din Iași, directorul medical al Institutului Regional de Oncologie Iași, a vorbit, la emisiunea Academia de Sănătate, despre consecințele nefaste ale pandemiei COVID-19 asupra bolnavilor de cancer.

„Au fost trei valuri COVID. Cu cât a fost valul mai puternic, cu atât relaxările au fost mai mari, din punct de vedere al sănătății. Din punctul nostru de vedere, în primăvară am fost complet blocați pentru o scurtă perioadă de timp.

În momentul în care s-a instaurat starea de urgență, ni s-a cerut, în mod expres, să limităm internările la cel mult 20%, în contextul în care bolnavii care aveau nevoie de chimioterapie și radioterapie și-au continuat tratamentele în mod corespunzător.

Noi am insistat foarte mult la Minister că trebuie făcut ceva, nu putem bloca bolnavii de cancer, pentru că, la ei, prognosticul se schimbă în săptămâni sau zile. Nu putem sta așa la nesfârșit”, a dezvăluit Prof dr Gabriel Dimofte.

Când numărul de cazuri de COVID-19 a scăzut, spitalele oncologice au început să primească din nou mai mulți pacienți, dar departe de capacitatea normală sau de nevoia reală. Din păcate, spune reputatul oncolog, multe din cazurile care nu au avut acces la servicii de specialitate în timpul pandemiei sunt acum depășite, situația fiind fără precedent în România.

„Am redeschis foarte repede, cam în trei săptămâni am reînceput să operăm, am pornit foarte greu cu investigațiile, din păcate, și acest lucru se cunoaște. Din momentul în care am deschis activitatea cvasi-normală ce privește chirurgia oncologică, pentru că celelalte nu s-au modificat, întâlnim o situație care este fără precedent pentru noi. Vedem din ce în ce mai multe cazuri care sunt depășite.

În jurul nostru, foarte multe spitale au devenit COVID, foarte multe spitale mari județene s-au închis pentru pacienți, s-au oprit toate programele de screening de diagnostic precoce, astfel încât pacientul oncologic și cel potențial oncologic n-au avut suficiente resurse.", a precizat prof. dr. Gabriel Dimofte, pentru Academia de Sănătate.

Ce se poate întâmpla odată cu acest nou val al pandemiei COVID și care sunt soluțiile pentru pacienții cu cancer, aflați din VIDEO:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel