Procesul prin care un fruct devine mai dulce și mai moale
20 noi 2021, 08:41

Vitamina C
Un fruct devine mai dulce și mai moale printr-un proces numit maturare, notează Dan Vodnar, un profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj.

Tuturor ne plac fructele dulci, însă nu toți știm că în spatele gustului dulce și a texturii moi a fructelor se află un proces numit maturare.

”Știați că

Prin maturare un fruct devine mai dulce și mai moale? Maturarea fructelor implică o serie de reacții biochimice, care includ modificarea conținutului de zaharuri și aciditate, dar și modificarea culorii, texturii și volatilității aromelor, care sunt vitale pentru proprietățile senzoriale ale fructelor”, explică Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj.

Fructele sunt, în general, sărace în calorii și bogate în fibre, nutrienți și vitamine, ceea ce te face să slăbești. În numeroase studii consumul de fructe este legat de o greutate corporală mai mică și un risc mai mic de diabet, hipertensiune arterială, cancer și boli de inimă.

Iată câteva dintre fructele care te ajută să slăbești: 

* merele - merele sunt sărace în calorii și bogate în fibre: au 116 calorii și 5,4 grame de fibre per fruct mare (223 grame). De asemenea, ele te ajută să slăbești. Într-un studiu observațional relizat pe 124.086 de persoane s-a constatat că acelea care au mâncat mere au pierdut, în medie, 0,56 kg pe porție zilnică, pe o perioadă de patru ani. Este important de știut că studiile arată că merele se consumă cel mai bine întregi – mai degrabă decât sucuri – pentru a reduce foamea și a controla apetitul.

* grepfruit - este o încrucișare între un pomelo și o portocală și este asociat în mod obișnuit cu dieta și pierderea în greutate. Jumătate de grepfrut conține doar 39 de calorii, dar oferă 65% din doza zilnică recomandată pentru vitamina C. Soiurile roșii oferă, de asemenea, 28% din cantitatea necesară zilnic de vitamina A. În plus, grepfrutul are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că eliberează mai lent zahăr în fluxul sanguin. O dietă cu indice glicemic scăzut poate ajuta la pierderea în greutate și la menținerea greutății.

* fructele de pădure - fructele de pădure sunt extrem de nutritive dar au un conținut scăzut de calorii. De exemplu, o jumătate de cană (74 de grame) de afine conține doar 42 de calorii, dar furnizează 12% din doza zilnică de vitamina C și mangan, precum și 18% pentru vitamina K. Mai multe studii au arătat că un consumul zilnic de fructe de pădure poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol, la reducerea tensiunii arteriale și la scăderea inflamației, ceea ce poate fi deosebit de util pentru persoanele supraponderale.

* banane - Când încearcă să slăbească, unii oameni evită bananele datorită conținutului ridicat de zahăr și calorii. Dar, deși bananele sunt mai bogate în calorii decât multe alte fructe, sunt, de asemenea, mai dense în nutrienți, furnizând potasiu, magneziu, mangan, fibre, numeroși antioxidanți și vitaminele A, B6 și C.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?