Problema comună care afectează 1 din 4 pacienți. Prof. dr. Zacharowski Kai: Agravează funcția pacientului chirurgical. Au prognostic prost

anemia - FOTO: Freepik@molostock
Aceasta este o problemă comună a pacienților care ajung la Chirurgie și poate duce la un prognostic nefavorabil.

Reprezentanți ai Societăților de Anestezie și Terapie Intensivă din România și alte nouă țări din Europa de Est au semnat o declarație comună, marcând un pas major în îmbunătățirea practicilor clinice zilnice prin programul de management al sângelui pacientului. Această colaborare internațională a stabilit șase direcții esențiale pentru reducerea morbidității și mortalității pacienților din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).

Congresul Național al Societății Române de Anestezie - Terapie Intensivă, SRATI 2024, a ajuns la ediția 50, aniversară. În cadrul evenimentului, prof. dr. Zacharowski Kai, directorul Departamentului de anestezie, terapie intensivă și terapie a durerii de la Spitalul Universitar din Frankfurt din 2009, a explicat care este cel mai mare neajuns al pacienților care urmează a fi operați.

Declarație comună

"Suntem aici pentru că am realizat, împreună cu colegii din România, dar și cu alte 9 țări din Europa de Est, pentru a anunța o realizare importantă. Am semnat o declarație comună împreună cu Societățile de Anestezie și Terapie Intensivă care a stabilit șase direcții care sunt esențiale în practica clinică de zi de zi în ceea ce numim programul de management al sângelui pacientului. De fapt, este programul prin care urmărim, având în vedere acesta șase măsuri, să scădem morbiditatea și mortalitatea asociată pacienților din ATI.

La nivel global, circa două miliarde de persoane, unul din patru locuitori ai planetei se confruntă cu această problemă. Faptul că pacienții anemici ajung să fie operați, face ca ei să aibă un prognostic mai prost decât pacienții care nu sunt anemici, și anume este vorba de creșterea mortalității, creșterea morbidității acestor pacienți, a afectării funcției renale, deci anemia este un factor care agravează funcția pacientului chirurgical.

Noi, prin programul noastru încercăm să contracarăm această cauză a prognosticului nefavorabil", a explicat prof. dr. Zacharowski Kai, directorul Departamentului de anestezie, terapie intensivă și terapie a durerii de la Spitalul Universitar din Frankfurt din 2009.

Anemia - FOTO: Freepik@frimufilms

Anemia, tratată înainte de operație

Un aspect critic al acestei probleme este deficitul de fier, care afectează 50% dintre pacienții anemici. Profesorul Zacharowski a evidențiat că acest deficit poate fi tratat înainte ca pacienții să fie supuși intervențiilor chirurgicale.

"50% din pacienții cu anemie au deficit de Fier, iar acest lucru poate fi tratat înainte ca pacientul să urmeze traseul chirurgical. Deși avem posibilitatea să tratăm acest deficit de fier, de multe ori, lucrul acesta nu se întâmplă pentru că traseul pacientului ori este mult prea scurt și neorganizat în sensul în care pacientul să aibă timp să beneficieze de acest tratament cu fier înainte de a fi trimis sala de operație", a explicat prof. dr. Zacharowski Kai, directorul Departamentului de anestezie, terapie intensivă și terapie a durerii de la Spitalul Universitar din Frankfurt din 2009.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel