Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Privatizare sau liberalizare în noua ordonanță din sănătate. Dr Horațiu Moldovan explică
13 feb, 16:43
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a explicat, detaliat, ce noutăți aduce noua ordonanță din sănătate.
Dr Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății
EXCLUSIV

Invitat la o emisiune DC Medical, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a vorbit despre noua ordonanță din sănătate.

”Cuvântul privatizare nu are nicio legătură cu această ordonanță. Este utilizat insistent în media, fără să înțeleg de ce. (...) Nu e vorba de o privatizare. Nu privatizăm nimic. A privatiza, în înțelegerea generală, ar fi să luăm din proprietatea statului să-l dăm în proprietatea unui privat. Nu facem asta. Aș putea zice că fenomenul este chiar invers. Este vorba de o liberalizare a serviciilor medicale decontate de CNAS”, explică Horațiu Moldovan.

Acesta continuă explicația și amintește că, acum, se implementează, două tipuri de programe de sănătate în România: programele de sănătate curative pe care le gestionează CNAS și cele de sănătate gestionate de Ministerul Sănătății, așa-numitele ”acțiuni prioritare”.

În ce privește prima categorie, noua ordonanță din sănătate face referire la două programe curative naționale de sănătate, 2 din 14 câte există.

”Aceste două programe considerate pilot, primele pe care vrem să le implementăm se referă la două patologii considerate cele care produc cea mai multă mortalitate astăzi în România, conform raportului Comisiei Europene despre starea sănătății din România, din noiembrie 2019. Conform acestuia, România este pe ultimul loc la boli cardiovasculare și cancer, suntem pe un rușinos ultim loc. Considerăm că în această situație trebuie Guvernul să facă ceva pentru a schimba lucrurile, pentru a dinamiza. Atunci am considerat să implementăm două programe naționale curative legate de boli cardiovasculare și cancer - 2 din 14 - , care vor deconta serviciul medical integrat”, a declarat secretarul de stat.

Acesta a explica și ce înseamnă serviciu medical integrat: dacă până acum, din programul național, spitalele care operau programele naționale decontau, plăteau materiale, medicamente și dispozitive, acum - ”programul va deconta materialele și medicamentele și celelalte costuri aferente acestui serviciu”. Iar asta nu înseamnă costuri suplimentare pentru pacient, asigură oficialul din Ministerul Sănătății. 


Ştiri Recomandate

Coronavirus, bilanț: peste 80.000 de îmbolnăviri în toată lumea, peste 300 în Italia
Cum crești rezistența la boli. Care sunt alimentele cu efect miraculos
Dureri de spate: 10 sfaturi la care nu te așteptai
Prof dr Reuven Or. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Cannabisul și canabinoidele, bolile pe care le pot trata. Dr Reuven Or a dat lista
Coronavirus: marile rețele comerciale iau măsuri să evite aglomerările
Ministrul adjunct al Sănătății din Iran, diagnosticat cu coronavirus după ce a apărut la TV
Comentarii