Primul transplant de ficat din acest an, la Iași

Imagine din timpul operației FOTO: Facebook ANT
Primul transplant de ficat de la Iași a avut loc anul acesta la începutul acestei săptămâni. Alte două persoane au primit câte un rinichi, tot în județul Iași.

„Primul transplant de ficat la Iaşi, anul acesta, a fost posibil în urma gestului atât de încărcat de emoţie al unei familii îndurerate. O decizie foarte grea pe care tot mai mulţi români au puterea să şi-o asume şi care arată că speranţa stă în firea fiecăruia dintre noi”, se arată pe pagina de socializare a Agenției Naționale de Transplant.

Mobilizarea a echipelor medicale a permis un pacient de 49 de ani din judeţul Suceava, aflat pe lista de aşteptare a Centrului de transplant hepatic din Iaşi de 6 luni, cu scor MELD 19, să primească o nouă şansă la viaţă prin transplant hepatic. Intervenția a avut loc luni, iar evoluţia pacientului este una foarte bună. „În spatele acestei reuşite stau miile de ore de muncă, de gânduri şi emoţii puternice ale colectivului de medici şi asistente format în ani de zile de pregătire sub conducerea domnului Prof.Dr. Cristian Lupaşcu. Alături în acest efort i-au fost medicii chirurgi Dr. Vlad Nuţu, Dr. Ana Maria Trofin, Dr. Alexandru Năstase şi Dr. Ramona Cadar, cu sprijinul indispensabil al echipei ATI: Dr. Mihaela Blaj, Dr. Dana Pricop, Dr. Beatrice Cobzaru, Dr. Vlad Carp, Dr. Adrian Ciumanghel şi al laboratorului de imunologie, condus de Pof.Dr. Petru Cianga”, se mai arată în informarea făcută publică.

În acelaşi timp, la Spitalul Clinic „Dr. C.I.Parhon” Iaşi au fost realizate două transplanturi de rinichi, primitoare fiind două paciente care făceau dializă de mulţi ani: una dintre ele de 45 de ani din judeţul Iaşi, iar cealaltă de 43 de ani din judeţul Vaslui.

„Mulţumim tuturor echipelor de medici şi asistenţi care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă utima şansă, precum şi conducerilor unităţilor sanitare pentru susţinerea Programului Naţional de Transplant.

Ca întotdeauna, gândurile noastre de recunoştinţă se îndreaptă către familia donatorului, acest «înger» al fiecărui pacient transplantat”, mai arată echipa de medici care a efectuat intervențiile.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel