Primul ajutor când îți intră ceva în ochi. Dr. Filip: "Atunci apare infecţia şi se poate pierde ochiul"

Deteriorarea vederii       Foto: Pixabay
Medicul oftalmolog Andrei Filip a explicat ce avem de făcut atunci când ne intră ceva în ochi, pentru a evita infecția.

Medicul oftalmolog Andrei Filip a explicat la Antena 3 cum trebuie să intervenim atunci când ne intră ceva în ochi și cum evităm o posibilă infecție, care pune în pericol ochiul.

"Cel mai important lucru este să controlăm ochiul şi să nu frecăm, chiar dacă asta ne vine să facem. De ce nu este bine să frecăm? Să zicem că a intrat o pietricică sau o bucată de metal, care se pot înfige în peretele ocular, iar dacă noi ne apucăm să frecăm, gândiți-vă ce se poate întâmpla acolo.

Ideea este că trebuie să ne controlăm. Mergem undeva unde este apă, tragem de pleoapă, spălăm abundent şi încercăm să clipim cât mai puţin. Fiecare clipire peste o pietricică sau bucată de metal provoacă nişte răni. Aşa că spălăm cu apă cât mai mult, până când se duce, apoi mergem la medic.

Pentru că suntem la mare, pe plajă şi bate vântul, dăm capul pe spate şi turnăm multă apă. Ustură, este normal, dar nu trebuie să ne stresăm şi nu ne frecăm la ochi. După care, dacă avem un prieten oftalmolog, îl sunăm şi îi povestim, iar el ne va da nişte sfaturi. Dacă nu avem, mergem la medic. De ce? Pentru că este posibil să fi apărut niște microleziuni, niște zgârieturi pe suprafața ochiului, care se pot infecta și atunci ne putem trezi cu o problemă foarte serioasă", explică dr. Andrei Filip, în cadrul emisiunii "Sfat de Sănătate" de la Antena 3. 

Cum apare ulcerul cornean

"Ochiul are două lentile. Prima, se numeşte cornee. Cea transparentă pe care punem lentila de contact, iar în spate se află cristalinul. Corneea are un strat care, din fericire, este atât de deştept încât se reface permanent. 

Dacă îl zgârii, ustură foarte tare câteva ore sau zile, după care se vindecă, dar dacă în acea zgârietură ajunge un microb, ne putem trezi cu ulcer cornean. În cazul acesta, corneea se subţiază şi poate ajunge să supureze, chiar perforeze, şi atunci apare infecţia, care se poate duce la ochi şi se poate pierde. Sunt lucruri foarte păcătoase care au nevoie de tratament de urgentă", spune medicul oftalmolog.

Picăturile de ochi pot crește riscul de cataractă sau glaucom

"De multe ori, atunci când poate să ne sară ceva în ochi, nu ne dăm cu nimic. Punem apă şi asta este. S-a vindecat. Deci, organismul nostru și sistemul imunitar ne ajută foarte tare, dar putem să punem picături care să aibă efecte adverse pe care nu ni le dorim.

Am văzut oameni care știu să și le cumpere. Se uită pe forumuri, pe internet și își pun picături care îi fac să se simtă mai bine, pentru că le face ochiul mai alb, frumos sau nu mai lăcrimează. Dacă le pui mai mult timp, te poți trezi cu boli, precum cataractă sau glaucom.

Am avut un pacient de 25 de ani care era ușor alergic și își punea niște picături de genul acesta și s-a trezit cu cataracta și glaucom. Peste 75% dintre oamenii sănătoși fac cataractă după 65 ani", precizează dr. Filip.

Când avem nevoie de picături de ochi

"Dacă a sărit ceva în ochi, chiar dacă nu există leziuni, tot va rămâne acolo o senzaţie de iritaţie, atunci putem utiliza lacrimi artificiale.

Cei care lucrează la birou sau şoferii care conduc mult timp cu aerul condiţionat pot dezvolta sindromul ochiului uscat. Oamenii, de regulă, se sperie foarte tare şi nu înţeleg cum li se poate usca ochiul. Nu se usucă ochiul. Vorbim de suprafaţa oculară, unde calitatea filmului lacrimal nu mai este cea mai bună. Putem ajuta cu lacrimi artificiale. 

Nu este o problemă dacă le folosim şi fără indicaţiile medicului, însă s-ar putea să nici nu avem nevoie de ele și să le folosim degeaba", mai explică medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel