Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
PRIMER: Taxa clawback plus coronavirus, iminentă criză a medicamentelor
13 feb, 18:01
Deși nu sunt sincope de producție, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) anunță pentru prima jumătate a anului 2020 o iminentă criză a medicamentelor fabricate în România, din cauza creșterii taxei clawback și a exploziei prețului materiilor prime fabricate în China că urmare a epidemiei de Coronavirus.
Medicamentele  Foto: Antibiotice Iași

PRIMER - care reunește 19 situri de fabricație a medicamentelor din țară – solicită tuturor partidelor politice parlamentare din România să trateze cu responsabilitate găsirea unei soluții pentru oprirea creșterii taxei clawback în contextul majorării prețurilor la materiile prime utilizate pentru fabricația medicamentelor de uz uman.

„În mai puțîn de două săptămâni am asistat la o explozie a prețurilor materiilor prime la medicamente, evident în contextul epidemiei cu Coronavirus din China", a declarat Dr Dragoș Damian, Director Executiv al PRIMER.

„Deși încă nu există sincope de aprovizionare, prețurile au crescut cu până la 500% la materiile prime care vin din China pentru fabricația de antibiotice, antiparazitare, hormoni, paracetamol, heparină, vitamine, aminoacizi, precum și la mulți excipienți utilizați în procesul de fabricație", a mai spus reprezentantul PRIMER.

Această creștere de prețuri va pune presiune pe siturile de fabricație din România, pentru că prețurile la medicamente sunt înghețate din 2015 iar taxa clawback, în absența unei decizii de la Guvern sau Parlament, va urcă până la 35% din cifra de afaceri în trimestrul 1 din 2020.

PRIMER solicită partideler politice să nu ducă accesul pacienților la medicamente ieftine și viitorul fabricilor de medicamente din țară în dispută politică din prezent și să acționeze cu responsabilitate pentru a anticipa criză medicamentelor care ar putea începe din luna aprilie.

"Am prezentat politicienilor o formulă de compromis pentru 2020 pentru taxa clawback, și anume să accepte plafonarea ei la 20% pentru medicamentele generice, în mare parte produse în țară" a mai spus Damian. "O astfel de formulă de compromis nu va crea un deficit bugetar și va permite continuarea producției în țară a unor medicamente esențiale pentru 8 milioane de români, permițând totodată fabricilor să treacă cu bine peste criză materiilor prime din China", a completat Directorul Executiv al PRIMER.


Ştiri Recomandate

Dr. Emel Nuraltay este șeful Secției de Obstetrică de la Spitalul Clinic Sanador
EXCLUSIV
Dr Emel Nuraltay: nașterea într-o maternitate privată. Interviurile DC Medical
Coronavirus, bilanț: peste 80.000 de îmbolnăviri în toată lumea, peste 300 în Italia
Cum crești rezistența la boli. Care sunt alimentele cu efect miraculos
Gorj: Studenta UCB care s-a întors recent din Italia nu are coronavirus
Dureri de spate: 10 sfaturi la care nu te așteptai
Prof dr Reuven Or. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Cannabisul și canabinoidele, bolile pe care le pot trata. Dr Reuven Or a dat lista
Comentarii