La vârsta a doua, prevenția...
PRIMER, clawback. Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) solicită, din nou, prim-ministrului Ludovic Orban să abroge OUG 77/2011, denumită și ordonanta "clawback", se arată într-un comunicat. Conform sursei citate, aceștia mai cer premierului să investigheze interesele care au făcut ca taxa să se apropie de 35% aducând prejudicii enorme fabricilor de medicamente din Romania, care plătesc si 16% impozit pe profit în țară.
Din PRIMER fac parte 19 mari producători de medicamente.
"Guvernul Ludovic Orban este primul guvern care își propune să modifice taxa clawback, dar consideră că plafonarea acesteia sau indexarea cu rată inflației pe 2018 a bugetului aprobat pentru medicamente sunt măsuri insuficiente pentru a reduce presiunea de pe medicamentele ieftine folosite de milioane de români și fabricate în marea lor majoritate în România. De peste 3 ani deja pacienții, medicii și farmacistii semnalează lipsa unor medicamente esențiale care costă cel mult 20-25 lei - amlodipina, enalapril, metoprolol, captopril, indapamida, omeprazol, pantoprazol, diclofenac, ketoprofen, ampicilină, ceftriaxona – și care sunt înlocuite cu variante mult mai scumpe", se precizează în comunicat.
"Toate variantele prezentate recent autorităților au fost blocate de interpuși și grupuri de lucru care au interesul să păstreze taxa la un nivel înalt pentru încă 3 ani pentru a reduce competitivitatea fabricilor din România și a înlocui medicamentele românești cu cele din import", a afirmat dr Dragoș Damian, director executiv PRIMER.
Potrivit producătorilor de medicamente nu ar trebui "să nu se mai tragă de timp sau să fie căutate corecții paleative, ci să se ia măsuri serioase, asta incluzând și o investigație a serviciilor statului român în acest sector". În opinia acestora, "efectul ordonanței "clawback" este mai distructiv decât al OUG 114, pentru că prețurile la medicamente sunt controlate, conducând la situația absurdă în care medicamentele fabricate în țară care fac obiectul taxei să fie nerentabile":
"Taxa clawback", concepută în 2009 că un mecanism de a stopa utilizarea medicamentelor scumpe a devenit în ultimii 3 ani un instrument pentru transformarea României într-un stat captiv importurilor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Hidratarea este un obicei esențial...