Primele simptome de sarcină: De la greață la oboseală, la ce să te aștepți

Sarcină
Suspectezi că ești însărcinată? Un test de sarcină este soluția perfectă pentru a afla dacă urmează să devii mama. Însă până a ajunge la testul de sarcină, există o serie de semne care îți pot indica prezența unei sarcini.

Potrivit Clinicii Mayo, cele mai frecvente semne precoce și simptome ale sarcinii pot include:

Menstruație întârziată

Dacă sunteți în perioada fertilă și a trecut o săptămână sau mai mult fără începerea unui ciclu menstrual preconizat, s-ar putea să fiți gravidă. Cu toate acestea, acest simptom poate fi înșelător dacă ai un ciclu menstrual neregulat.

Sâni umflați și dureroși

La începutul sarcinii, modificările hormonale ar putea face sânii sensibili și dureroși. Disconfortul va scădea probabil după câteva săptămâni, pe măsură ce corpul se adaptează modificărilor hormonale.

Greață cu sau fără vărsături

Starea de rău de dimineață, care de fapt poate lovi în orice moment al zilei sau al nopții, începe adesea la o lună după ce rămâneți gravidă. Cu toate acestea, unele femei simt greață mai devreme, iar altele nu experimentează niciodată. Deși cauza stării de greață din timpul sarcinii nu este clară, hormonii de sarcină joacă probabil un rol.

Urinare frecventă

S-ar putea să simți nevoia să urinezi mai des decât de obicei. Cantitatea de sânge din corp crește în timpul sarcinii, determinând rinichii să proceseze un lichid suplimentar care trece prin vezică.

Oboseală

Oboseala se situează, de asemenea, printre primele simptome ale sarcinii. În timpul sarcinii, nivelurile hormonului progesteron cresc, ceea ce te-ar putea face să te simți somnolentă.

Alte semne și simptome de sarcină

Alte semne și simptome mai puțin evidente ale sarcinii pe care le-ați putea întâmpina în primul trimestru includ:

Sensibilitate emoțională

Inundația de hormoni din corpul tău în sarcina timpurie te poate face neobișnuit de emoțională și sensibilă. Schimbările stării de spirit sunt de asemenea comune.

Balonare

Schimbările hormonale de la începutul sarcinii vă pot face să vă simțiți balonată, similar cu modul în care v-ați putea simți la începutul unei perioade menstruale.

Sângerări ușoare

Uneori, o picătură de sânge poate fi unul dintre primele semne ale sarcinii. Cunoscută drept sângerare de implantare, se întâmplă atunci când ovulul fertilizat se atașează de mucoasa uterului - la aproximativ 10 până la 14 zile de la concepție. Sângerarea de implantare apare în jurul perioadei menstruale. Cu toate acestea, nu toate femeile experimentează acest fenomen.

Crampe

Unele femei se confruntă cu crampe uterine la începutul sarcinii.

Constipație

Modificările hormonale determină încetinirea sistemului digestiv, ceea ce poate duce la constipație.

Aversiuni alimentare

Când sunteți gravidă, s-ar putea să deveniți mai sensibilă la anumite mirosuri și s-ar putea schimba chiar gustul. Ca majoritatea celorlalte simptome ale sarcinii, aceste preferințe alimentare pot fi provocate de modificări hormonale.

Congestie nazală

Creșterea nivelului de hormoni și producția de sânge poate determina umflarea, uscarea și sângerarea membranelor mucoase din nas. Acest lucru poate provoca înfundarea nasului.

Chiar sunt gravidă?

Din păcate, multe dintre aceste semne și simptome nu au loc doar în cazul unei sarcini. Unele pot indica faptul că ai alte probleme medicale sau că urmează să înceapă perioada menstruală. De asemenea, puteți fi însărcinată fără să prezentați multe dintre aceste simptome.

Totuși, dacă menstruația întârzie să apară și observați unele dintre semnele sau simptomele de mai sus, luați un test de sarcină consultați medicul. Dacă testul de sarcină este pozitiv, mergeți cât mai repede la medic. Cu cât sarcina este confirmată mai devreme, cu atât mai repede poți începe îngrijirea prenatală.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel