Primărița din Amsterdam vrea să vândă cocaina în farmacii. Radu Țincu: Statul se transformă într-un traficant de droguri, care face acest lucru într-un mod legal

cocaina amsterdam foto:freepik@wombatzaa
EXCLUSIV
Femke Halsema, primărița orașului Amsterdam, a declarat că ar fi o idee bună să facă demersuri pentru a putea vinde cocaina în farmacii, scopul fiind combaterea traficului de droguri din Olanda. Radu Țincu: ”Eu nu cred că este o modalitate normală. Statul se transformă, din punctul meu de vedere, într-un traficant de droguri, care face acest lucru într-un mod legal”.

Drogurile, fie că vrem sau nu, fac înconjurul lumii de mii de ani. Au reușit, cumva, să existe până în ziua de astăzi, chiar dacă acum avem acces la mai multe informații, în special despre efectele dezastruoase pe care le au asupra organismului uman. Autoritățile din întreaga lume încearcă pe toate părțile să scadă consumul de droguri, să combată traficul, să trezească, deci, populația. 

Femke Halsema, primărița orașului Amsterdam, a declarat într-un interviu pentru AFP că ar fi o idee bună să facă demersuri înspre a vinde cocaina în farmaciile olandeze, cu scopul, bineînțeles, de a combate traficul de droguri din țară. Însă, nu putem să nu ne întrebăm: Chiar este un lucru bun să vinzi un drog atât de periculos în farmacii, fie el și pe bază de prescripție medicală? 

”A încerca să deculpabilizăm drogurile reprezintă o greșeală”

Am discutat cu Radu Țincu, medic primar ATI și toxicologie, pentru a găsi un răspuns notabil. Vehement, medicul susține că a deculpabiliza drogurile reprezintă o greșeală, în special dacă este vorba de cocaină, un drog foarte periculos pentru organism. Totuși, Olanda este recunoscută pentru metodele nonconformiste de abordare a acestei probleme, dând dovadă, așa cum spune și medicul, de ”o educație socială mult mai bună decât țările din estul Europei”.

”Eu cred că a încerca să deculpabilizăm drogurile reprezintă o greșeală, cu atât mai mult atunci când discutăm de cocaină, care reprezintă un drog de mare risc din punct de vedere a efectelor asupra sănătății. Pe de altă parte, cred că legalizarea drogurilor depinde foarte mult și de maturitatea socială a fiecărei țări.

Nu toate țările percep în același mod legalizarea drogurilor. Sigur că Olanda a legalizat marijuana, a fost printre primele țări din lume care a făcut acest lucru și are, cel mai probabil, o educație socială mult mai bună decât țările din estul Europei. Cred că nu putem să deculpabilizăm efectele negative pe care drogurile le au la nivelul sistemului nervos central. Cocaina este un drog care poate produce complicații”, ne-a spus dr. Radu Țincu, în exclusivitate pentru DC Medical. 

”Statul se transformă într-un traficant de droguri, care face acest lucru într-un mod legal”

A scădea traficul de droguri prin legalizarea acestora - mit sau adevăr? Rezultatele ne spun că nu există diferențe considerabile. Pe de altă parte, ce reprezintă legalizarea drogurilor pentru o societate? Am putea spune că efectul fructului oprit s-ar diminua? Am putea spune că, legalizând drogurile, statul ar considera că, până la urmă, ele nu fac rău organismului? Am putea spune că statul ar deveni un traficant de droguri, dar care acționează legal? 

”Principiul de a combate traficul prin legalizare - este evident că dacă piața devine, cumva, controlată de stat, statul devine principalul traficant de droguri. Doar mută traficul de droguri din zona ilicită a traficanților într-o zonă în care există impozite, taxe și statul se transformă, din punctul meu de vedere, într-un traficant de droguri, care face acest lucru într-un mod legal. 

Eu nu cred că este o modalitate normală, având în vedere că știm că drogurile modifică structura creierului, știind că modifică comportamentul individului. Și mai știm un lucru: cocaina este un drog care poate să dezvolte complicații cardiovasculare importante. Sunt pacienți care fac infarct miocardic, pacienți care fac diferite tulburări de risc.

Eu cred că nu putem să legalizăm o substanță despre care știm că poate aduce prejudicii și reacții adverse organismului”, ne-a mai spus medicul. 

Și atunci, de ce am ajunge în situația în care oamenii ar cumpăra cocaină de la farmacii? Și, mai mult, care poate fi o soluție mai bună pentru a scădea consumul de droguri?

”E nevoie de programe de educație și acest lucru va duce dintr-o conștientizare a riscurilor la scăderea consumului”

Medicul Radu Țincu ne spune că educația primează în soluționarea acestei problematici. Pesemne că unul dintre motivele pentru care oamenii consumă în continuare droguri sunt ignoranța, dezinformarea (sau poate chiar...plăcerea). 

”Din punct de vedere medical, scăderea consumului este apanajul Ministerului Sănătății și ar trebui să fie realizat prin măsuri de educație.

Oamenii nu cunosc, din păcate, efectele pe care drogurile le au, nu cunosc faptul că într-un interval de timp, de câteva luni de zile, poți să devii dependent de cocaină.

Nu știu că poți să ajungi spitalizat din cauza unor supradoze de cocaină.

Nu știu că, spre exemplu, cei care au afecțiuni neurologice sau cardiace pot să aibă complicații serioase.

Cred că e nevoie de programe de educație și acest lucru va duce dintr-o conștientizare a riscurilor la scăderea consumului.

Dacă un stat decide să legalizeze consumul de cocaină, asta înseamnă că promovează că această substanță este sigură.altfel n-ai putea să promovezi și să accepți ca populația ta să folosească o substanță care produce daune sănătății individuale. Și atunci, de aici, cred că este o eroare, din punctul meu de vedere”, a încheiat dr. Radu Țincu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Masca de argilă: 6 beneficii minune pentru ten

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel