Prima țară din lume care ia în calcul administrarea unei a patra doze de vaccin anti-COVID

Israelul ia în calcul posibilitatea administrării unei a patra doze de vaccin anti-COVID. Momentan, se fac teste în acest sens.

Cel mai mare centur medical din Iasrael, detsul de faimos pe glob pentur activitatea sa de cercetare - Sheba Medical Center - va realiza teste pentru a măsura eficienţa unei a patra doze de vaccin anti-COVID-19. Oficialii dezbat posibilitatea lansării unei campanii de vaccinare cu o nouă doză ce coincide cu o stagnare a vaccinării în rândul anumitor grupuri. Experimentul se va desfăşura pe un grup de o sută de membri ai personalului medical ai centrului, care vor fi monitorizaţi pentru a vedea dacă cea de-a 4-a doză creşte nivelul anticorpilor lor, a declarat un purtător de cuvânt a centrului. Majoritatea participanţilor la acest studiu - ce urmează să primească aprobarea Ministerului Sănătăţii - au mai participat la experimente de acest tip realizate în cadrul Sheba.

Săptămâna aceasta, autorităţile s-au reunit pentru a discuta opţiunea administrării celei de-a 4-a doze de vaccin în ianuarie, în faţa situaţiei create de noua variantă Omicron, în condiţiile în care peste 4,1 milioane de israelieni s-au vaccinat deja cu cea de-a treia doză, într-o ţară ce numără în total 9,3 milioane de locuitori. Totuşi vaccinarea cu doza booster pare să fi intrat în impas: peste un milion de persoane eligibile au ales să nu se mai vaccineze, notează ziarul local Haaretz, potrivit căruia aceşti cetăţeni nu pot fi consideraţi "antivaccinişti", considerând că vaccinarea cu două doze este suficientă şi nu mai au nevoie de o a treia doză.

Această situaţie este determinată de factori, precum eficienţa scăzută a vaccinurilor, necesitatea administrării unei doze de întărire în faţa noilor variante şi scăderea încrederii populaţiei în vaccinurile anti-COVID-19. Aproximativ 670.000 de israelieni eligibili au ales să nu se vaccineze, fapt ce îngrijorează guvernul care insistă asupra vaccinării cu schema completă pentru a evita răspândirea coronavirusului, arată Agerpres.

Cercetătorii israelieni au anunţat sâmbătă, 11 decembrie, că schema de imunizare bazată pe trei doze de vaccin anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech asigură o protecţie importantă împotriva noii variante Omicron a virusului SARS-CoV-2. Descoperirea făcută de cercetătorii israelieni este similară cu concluziile prezentate de companiile Pfizer şi BioNTech la începutul acestei săptămâni, considerate un prim semnal că doza de supra-rapel ("booster") a acestui vaccin ar putea să joace un rol cheie în ceea ce priveşte protecţia împotriva riscului de infectare cu noua variantă Omicron. Studiul israelian, realizat de cercetătorii de la Sheba Medical Center şi Laboratorul Central de Virusologie din cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel, a comparat probe sangvine prelevate de 20 de persoane care au primit două doze de vaccin în urmă cu 5-6 luni cu cele recoltate de la acelaşi număr de persoane care au primit doze "booster" în urmă cu o lună.

"Oamenii care au primit a doua doză de vaccin în urmă cu 5-6 luni nu au nicio capacitate de neutralizare împotriva Omicron. Deşi ei au o anumită capacitate de neutralizare împotriva variantei Delta", a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Sheba Medical Center. "Vestea cea bună este că doza 'booster' creşte această protecţie împotriva Omicron de câteva sute de ori. Este vorba despre o protecţie importantă furnizată de doza 'booster'. Ea este totuşi mai mică decât capacitatea de neutralizare împotriva variantei Delta, de aproximativ patru ori mai mică", a adăugat cercetătoarea israeliană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel