Prima radiografie 3D color, realizată cu tehnologie CERN

Așa arată încheietura unei mâini, cu tot cu ceas, scanată cu noul aparat. Foto: MARS Bioimaging LTD
De peste 100 de ani, medicii folosesc imagini alb-negru obținute cu raze X – adică radiografii - pentru diagnosticarea bolilor - de la oase rupte, la boli de inima sau cancer. Acum, un nou scanner cu raze X a produs primele imagini 3D integral color din lume. El ar putea oferi clinicienilor imagini mai clare pentru a face diagnosticele mai ușor de pus și mai precise. Noul tip de radiografie se bazează pe tehnologia folosită la cel mai mare accelerator de particule din lume. 

Radiografia alb-negru e pe cale să devină istorie! Noul scanner 3D color, care folosește aceleași bătrâne raze X, se bazează însă pe tehnologia Medipix a CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară), care a fost dezvoltată pentru a urmări particulele la Large Hadron Collider - cel mai mare accelerator de particule din lume.

„Vede” tot, cu o acuratețe incredibilă

Folosind cel mai avansat cip Medipix pentru a detecta și contoriza fiecare particulă individuală, scannerul color utilizează aceste informații pentru a genera imagini 3D de o acuratețe incredibilă. Culorile reprezintă niveluri diferite de energie ale particulelor, așa cum sunt înregistrate de detector. Aceste culori identifică componente diferite ale corpului, cum ar fi markerele de grăsime, apă, calciu și boli.

Descoperirea aparține unei companii din Noua Zeelandă, MARS Bioimaging Ltd, care a scanat pentru prima dată un corp uman utilizând acest scanner color revoluționar bazat pe tehnologia Medipix3 dezvoltată la CERN. „Părinții lui” sunt profesorii Phil și Anthony Butler, tată și fiu, care predau la universitățile din Canterbury și Otago, și care au lucrat 10 ani la acest dispozitivul botezat „MARS".

Până în prezent, cercetătorii au folosit o versiune-model a scannerului, de mici dimensiuni, pentru a studia cancerul, sănătatea oaselor și a articulațiilor, precum și bolile cardiovasculare, care provoacă atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale (AVC) la mai mulți pacienți.

Folosit deja, cu rezultate promițătoare

În toate aceste analize, rezultatele promițătoare precoce sugerează că atunci când imagistica spectrală va fi utilizată în mod obișnuit în clinici, va permite diagnosticarea mai exactă și personalizarea tratamentului", a explicat profesorul Anthony Butler.

În lunile următoare, însă, pacienți din Noua Zeelandă cu afecțiuni reumatologice și ortopedice vor fi scanați în cadrul unui studiu de mare anvergură, primul de acest fel din lume, pentru care va fi folosit un nou aparat de radiografie, mult mai mare.

Conform unui material dat publicității de Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, profesorul Phil Butler recunoaște că tehnologia CERN pur și simplu reinventează aparatul de radiografie, „deoarece pixelii ei mici și rezoluția exactă a energiei înseamnă că acest nou instrument de imagini este capabil să obțină imagini pe care niciun alt instrument de imagini nu le poate atinge".

Iată cu arată o radiografie 3D color a unei glezne: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel