Prezentarea la serviciile de urgență, risc de mortalitate în cazul pacienților cu ciroză

ciroza - FOTO: Freepik@paihub
Acest lucru crește riscul de mortalitate al pacienților cu ciroză.

Un studiu recent subliniază o realitate dură pentru pacienții cu ciroză. Vizitele frecvente la serviciile de urgență sunt asociate cu rate semnificativ mai mari de mortalitate în decurs de un an.

Studiul, condus de dr. Swetha Parvataneni din Divizia de Gastroenterologie și Hepatologie a Universității Indiana, evidențiază implicațiile critice asupra sănătății pentru utilizatorii frecvenți ai serviciilor de urgență (HEDU).

Pacienții cu ciroză, studiați

Studiul de cohortă retrospectiv, publicat online în The American Journal of Gastroenterology, a examinat 2,124 de pacienți adulți diagnosticați cu ciroză care au vizitat ED între 1 ianuarie și 31 decembrie 2021. Cercetătorii au extras date despre pacienți, inclusiv date demografice, rezultate de laborator, diagnostice și detalii despre vizitele la ED, dintr-o bază de date clinică cuprinzătoare.

Pacienții au fost clasificați ca HEDU dacă au avut două sau mai multe vizite la serviciile de urgență în decurs de 90 de zile după prima vizită. Principalii indicatori măsurați au fost repetarea vizitelor la serviciile de urgență, timpul până la reîntoarcere, respitalizările, transplantul de ficat și mortalitatea, potrivit Medscape.

Vezi și: Te uiți la Insula Iubirii? Ce spune asta despre tine. Radu Leca, mesaj acid: Mari probleme...

Descoperiri cheie

Pacient - medic - FOTO: Freepik@kingmakers

Caracteristici demografice și ale bolii: Pacienții HEDU erau mai tineri și mai probabil să fie de etnie albă cu boală hepatică asociată alcoolului în comparație cu cei non-HEDU.

Motive frecvente pentru vizitele la serviciile de urgență: Dureri abdominale (21%), dificultăți de respirație (19%) și ascită sau suprasarcină de volum (16%) au fost motivele cele mai frecvente pentru vizitele inițiale la serviciile de urgență.

Vizite repetate și spitalizări: În decurs de 90 de zile, 42% dintre pacienți au revenit la serviciile de urgență, iar 34% au fost respitalizați. Pacienții HEDU au revenit la serviciile de urgență mai devreme (în medie la 16 zile comparativ cu 34,5 zile pentru cei non-HEDU) și au avut mai multe spitalizări (1,4 vs. 0,2).

Vezi și: Montarea unui stimulator cardiac, cea mai frecventă complicație a inimii. Dr. Rodica Niculescu: Pot ajunge la blocaj total. Durează 5 zile lucrătoare maxim

Mortalitate și transplant de ficat: Rata de mortalitate la 90 de zile a fost în medie de 16%. La 360 de zile, pacienții HEDU au prezentat o rată mai mare de mortalitate (34% vs. 19%) și o rată mai mare de transplant de ficat (2,8% vs. 1,3%).

Studiul a identificat mai mulți predictori independenți ai utilizării ridicate a serviciilor de urgență, inclusiv vârsta mai tânără, etiologia nedeterminată a cirozei la vizita inițială, severitatea bolii hepatice și întâlniri anterioare la ED.

"Persoanele cu ciroză care vizitează serviciile de urgență sunt expuse riscului de a deveni utilizatori frecvenți, ceea ce este legat de rate mai mari de mortalitate", au subliniat autorii.

Această constatare solicită îmbunătățiri în strategiile de gestionare pentru pacienții cu ciroză, în special cei care vizitează frecvent serviciile de urgență, pentru a reduce riscul de mortalitate crescută.

Vezi ș: Cum alegi pepenele perfect. 5 trucuri dezvăluite de vânzătorii de pepeni din dubă: E primul semn

Limitările studiului

Designul retrospectiv al studiului limitează capacitatea de a stabili cauzalitatea. În plus, cohorta a fost predominant non-hispanică și albă, ceea ce poate afecta generalizabilitatea rezultatelor la alte grupuri rasiale și etnice.

Acest studiu semnificativ subliniază nevoia urgentă de intervenții țintite pentru a reduce vizitele la serviciile de urgență și a îmbunătăți rezultatele pentru pacienții cu ciroză. În timp ce comunitatea medicală continuă să se confrunte cu provocările gestionării bolilor hepatice cronice, aceste descoperiri oferă perspective cruciale asupra impactului modelelor de utilizare a serviciilor de sănătate asupra supraviețuirii pacientului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel